Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trijumf Frakture u Londonu

Bio je to čudesan dan za nas! Iako je konkurencija iz Kine i Indije bila žestoka

14.04.2013., Zagreb - Sibila i Seid Serdarevic vlasnici su izdavacke kuce Fraktura. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
17.04.2015.
u 08:00

'Nismo se za nagradu sami kandidirali, nego smo dobili poziv od organizatora', kaže Seid Serdarević

Čak dvije nagrade osvojila je zaprešićka Fraktura na londonskom sajmu knjiga. Prvo je u Londonu 14. travnja u dvorani Olympije objavljeno da je nagradu Europske unije za književnost osvojio Luka Bekavac iz Hrvatske za roman "Viljevo" koji je 2013. objavila baš Fraktura. A onda je navečer na dodjeli izdavačkih nagrada Seid Serdarević (na fotografiji sa suprugom Sibilom) primio nagradu za najboljeg međunarodnog nakladnika.

– U utorak je bio čudesan dan za Frakturu. Prvo je nagrađen naš autor, a onda i mi. Konkurencija u našoj kategoriji bila je iznimno žestoka. Bili su tu izdavači iz Kine i Indije koji dolaze sa velikih tržišta, dok smo mi ipak izdavač sa malog tržišta – veli Serdarević.

Nisu se nadali

Reakcije na nagradu Frakturi su odlične, nastavlja Serdarević, kojeg je oduševila i profesionalno besprijekorna ceremonija dodjele nagrade.

– Sada smo dobili poticaj zbog kojeg ubuduće moramo raditi još bolje. Nagrada iz Londona velika je obveza. A iskreno rečeno, ovoj se nagradi za najboljeg međunarodnog nakladnika doista nismo nadali – otvoren je Serdarević, koji veli da se za nagradu nisu sami kandidirali, nego su dobili poziv od organizatora nagrade. Njihov rad je očito zapažen i u Londonu, ne samo u Hrvatskoj.

A Luka Bekavac koji je za "Viljevo" u Zagrebu već dobio nagradu koja nosi ime Janka Polića Kamova, dobit će pet tisuća eura, ali i mogućnost da se njegov roman prevede na neke od stranih jezika. Dodjela europske nagrade za književnosti bit će u Bruxellesu, a ove su je godine dobili i Carolina Schutti iz Austrije, Gaëlle Josse iz Francuske, Edina Szvoren iz Mađarske, Donal Ryan iz Irske, Lorenzo Amurri iz Italije, Undinê Radzevičiutê iz Litve, Ida Hegazi Høyer iz Norveške, Magdalena Parys iz Poljske, David Machado iz Portugala, Svetlana Zuchova iz Slovačke te Sara Stridsberg iz Švedske.

Treći naš nagrađenik

Do sada su nagradu EU za književnost iz Hrvatske dobili Mila Pavićević za "Djevojčicu od leda i druge bajke" te Lada Žigo za "Rulet".

Na londonskom sajmu već treće godine predstavlja se i Hrvatska. Ove je godine to u znaku engleskog prijevoda romana Olje Savičević "Adio kauboju" i hrvatske poezije. Tako je u Londonu predstavljeno englesko izdanje časopisa Poezija When The World Was Ten Years Old - Croatian Poetry 1989-2013" uz pomoć Ane Brnardić i Damira Šodana.

>> Fraktura proglašena najboljim međunarodnim nakladnikom

>> Luka Bekavac dobitnik Europske nagrade za književnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije