Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Samostalni umjetnici traže ostavku ministrice kulture

Na sastanku u srijedu samostalni umjetnici kritizirali Ministarstvo kulture zbog nacrta Zakona o umjetnicima
17. siječnja 2020. u 12:22 12 komentara 719 prikaza
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Foto: Petar Glebov

Samostalni umjetnici koji su se u srijedu okupili u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu zatražili su ostavku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Okupilo ih je nezadovoljstvo zbog 'netransparentnog načina i tijeka izrade Zakona o umjetnicima i umjetničkim djelatnostima, čiji je predlagatelj Ministarstvo kulture.  "Ministrica je dosadašnjim djelovanjem pokazala da ne zastupa interese umjetnika te da šteti kulturi općenito", zaključeno je na sastanku. Samostalni umjetnici tvrde da ministrica uporno ignorira stavove, prijedloge i mišljenja samostalnih umjetnika te HZSU-a, koji postoji od 1965. godine.

Massimo Savic, Hrvoje Kovacevic, Rea Boschi Razic, Silvije Petranovic, Lana Gojak i Zdravko Sljivc štetan nacrt zakona Samostalni umjetnici: Ministarstvo bez pitanja odlučuje o našim pravima

Na sastanku su prozvani i neki članovi Radne skupine i predstavnici strukovnih udruga koji na sastancima koje je sazivala ministrica kulture nisu zastupali umjetnike koje predstavljaju, nego su iznosili svoje osobne stavove. Na sastanku je naglašeno da je uvođenje minimalnog i maksimalnog financijskog cenzusa potpuno neprihvatljivo, baš kao i uvođenje u sustav nedefinirane kategorije stručnjaka u kulturi. Raspravljalo se i o koeficijentu za izračun osnovice budućih mirovina koji je 2009. godine umanjen s koeficijenta 1,2 na 0,8, a unatoč obećanju, još uvijek nije vraćen.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na sastanku s novinarima izjavila je da nacrt Zakona neće biti upućen u proceduru dok se ne postigne konsenzus s umjetničkim udrugama.

"Nacrt Zakona neće ići u daljnju proceduru dok se udruge ne usuglase", rekla je ministrica koja je novinarima izjavila da je na posljednjoj sjednici predstavnika udruga dala punu podršku nacrtu Zakona. 

hasanbegović protestira 'O umjetnosti neće odlučivati komesari' kaže Obuljen Koržinek o petokraki u Rijeci dne skupine većina

"Želja je Ministarstva da formiramo Registar samostalnih umjetnika u kojima bi bili i oni samostalni umjetnici kojima država ne plaća doprinose. S pomoću tog Registra umjetnici bi lakše i brže, bez nepotrebne procedure dolazili do ostvarivanja svojih prava", rekla je ministrica kulture izrazivši žaljenje što HZSU na svojim stranicama više ne objavljuje imena umjetnika koji su dobili pravo na uplatu doprinosa zbog navodne zaštite osobnih podataka. 

"Kako bi bilo da Ministarstvo ne objavi rezultate natječaja za, primjerice, vizualne umjetnosti zbog zaštite osobnih podataka", rekla je ministrica. Iznijela je i podatak da će ove godine Ministarstvo za mirovinsko i zdravstveno osiguranje samostalnih umjetnika izdvojiti 37 milijuna kuna, dva milijuna kuna više nego lani i to zbog povećanja osnovice. 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • drenova22:

    Ako se umjetnost ne potvrđuje kao vrijedna u nekom društvu, onda i nije umjetnost. Ako se potvrđuje kao vrijedna, onda umjetnici trebaju plaćati poreze i doprinose kao i svi drugi "nenormalni" zaposlenici.

  • Danijel2:

    Volio bih više informacija, tko dobiva, što daje.