Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Sadašnjost povijesti Marijana Crtalića o baštini Siska

izložba, Sadašnjost povijesti, Marijan Crtalić
arhiva VL
05.02.2012.
u 12:25

Probao sam napraviti kreativni korak dalje i vizualizirati danas uobičajen pogled na radnika i njegova prava uspoređujući ga s ponudom načina života koji mu nudi državni aparat

Cilj mog projekta Nevidljivi Sisak, kojim se bavim zadnjih pet godina, rehabilitacija je kulturne baštine grada Siska. Radom na projektu, intimnije sam počeo doživljavati kompleksnu društveno-političku pozadinu navedene problematike. U fazama realizacije i dizajniranja postava, dokumentarističku kombinatoriku slaganja statističko-činjeničnih podataka, trudio sam se oživjeti svojim osjećajem-stavom o proučavanoj građi, odnosno događanjima koji su sve to proizveli. Istraživanje i razvoj komunikacijsko-izložbenih alata bazirao sam na razgovoru, pregledavanju i prikupljanju arhivskih materijala (fotografije, dokumenti itd.) te fotografiranju i snimanju ljudi, a naročito današnjeg stanja. 

U najnovijem ciklusu Sadašnjost povijesti, probao sam napraviti kreativni korak dalje i vizualizirati danas uobičajen pogled na radnika i njegova prava uspoređujući ga s ponudom načina života koji mu nudi državni aparat. Slobodnije rečeno, navedeni aparat doživljavam kao dotrajali i pokvareni birokratski mehanizam, a radnike kao hipereksploatiranu tržišnu živu vagu bez prava i identitetaprostora i objekata koji su mi služili kao okosnica za razvoj priče. Daljnjim postupcima obrade, nastojao sam kreirati sintezu faktografije i osobnog doživljaja... tako piše Marijan Crtalić uoči nove izložbe koju je naslovio Sadašnjost povijesti.

Izložba se otvara u srijedu, 8. veljače u 19 sati u Galeriji VN u Ilici 163a, i ostaje otvorena do 24. velječe. 

Komentara 1

VR
VRBINA
21:28 05.02.2012.

Crtaliću radite nešto posve novo, svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije