Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNI 'ADEL I MARA'

Romansa Muslimana i Hrvatice

31.10.2017.
u 16:10

Rekontekstualizirajući Hatzeovu operu, redatelj Ozren Prohić radnju je smjestio u ratne devedesete godine, u Split pun izbjeglica

U terminu prve ovosezonske operne premijere, na pozornicu HNK u Zagrebu u četvrtak, 2. studenog, 85 godina nakon ljubljanske praizvedbe i 84 godine nakon prve i do sada posljednje zagrebačke produkcije, vraća se djelo “Adel i Mara” hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea.

Inspiriran stvarnim likovima

Kao predložak ovoj, kako ju je sam autor označio, narodnoj operi, poslužio je stvarni događaj iz 1574. godine, opisan u povijesnim dokumentima, odakle su uzeta i imena većine stvarnih likova. Priča je to o zabranjenoj i neželjenoj ljubavi između muslimana Adela Selimovića iz tada osmanskog Klisa i kršćanke Mare Vornić iz Splita, tada pod mletačkom vlašću. Tragediju u kojoj, pa makar i u sjeni smrti, na kraju ipak trijumfira ljubav, Hatze je ispričao izrazito melodioznim i emocijama nabijenim glazbenim jezikom, iz kojeg je vrlo jasno zašto je splitskog skladatelja njegov slavni učitelj Pietro Mascagni smatrao i nazivao svojim najdarovitijim učenikom.

To je bio razlog više da ravnatelj Opere zagrebačkog HNK maestro Nikša Bareza u ovoj sezoni posegne upravo za “Adelom i Marom” u nastojanju oživljavanja nepravedno zanemarenih djela hrvatske glazbene baštine. Rekontekstualizirajući operu, skladanu na libreto Branka Radice nastao prema prijašnjim literarnim predlošcima, redatelj Ozren Prohić radnju je smjestio u ratne devedesete godine, u Split pun izbjeglica. To vrijeme realistično dočaravaju kostimi Petre Pavičić, a iz redateljskog koncepta proizašla scenografija Dinke Jeričević simbolizira “tunel povijesti” kroz koji nas uvijek iznova sustižu vječno aktualne teme, priče i događaji iz prošlosti. Solisti u premijernoj podjeli bit će Stjepan Franetović i Valentina Fijačko Kobić u naslovnim ulogama.

Prostor za mlađe dirigente

Nakon maestra Bareze, koji će dirigirati i drugu predstavu 4. studenog, za dirigentskim će se pultom u kasnijim izvedbama naći i mlađi dirigenti Ivan Josip Skender i Luka Vukšić.

Komentara 3

MO
morska
17:23 31.10.2017.

Strasno!

KR
Krotila
16:52 31.10.2017.

bez komentara!

AP
ante_pustinjak
06:14 02.11.2017.

je l moglo još niže i gluplje?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije