Naslovnica Kultura Kazalište

U zagrebački HNK dolazi opera nagrađena Fedorom – Kein licht.

Operno djelo Kein Licht. skladatelja Philippea Manouryja nastalo je prema tekstu nobelovnke Elfriede Jelinek, a naručila ju je pariška Opéra Comique.
27. listopada 2017. u 09:18 260 prikaza
U zagrebački HNK doalzi opera nagrađena Fedorom – Kein licht.
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/6

Predstava Kein licht. koja je u rujnu ove godine praizvedena na festivalu Ruhrtriennale nastala je u koprodukciji zagrebačkog HNK i nekoliko značajnih europskih opernih kuća: Opèra Comique, Ruhrtriennale u Duisburgu, Opéra National du Rhin, Festival Musica de Strasbourg, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Münchner Kammerspiele, Francuski Institut za istraživanje i koordinaciju akustike/glazbe – IRCAM, Ansambl Lucilin. Nakon praizvedbe u Duisburgu, opera je dosada imala premijere u Strasbourgu i Parizu, a nakon zagrebačke, očekuje ju premijera u Luksemburgu i Münchenu.

Premijera u HNK u Zagrebu održat će se 7. studenoga, a izvedbe 8. i 9. studenoga.

Operno djelo Kein Licht. skladatelja Philippea Manouryja nastalo je prema tekstu nobelovnke Elfriede Jelinek, a naručila ju je pariška Opéra Comique.  Jelinek je tekst napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu. Operu je režirao njemački redatelj Nicolas Stehmann, a riječ je o projektu koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme.

U predstavi nastupaju solisti Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Olivia Vermeulen, Lionel Peintre, te članovi Zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tamara Cipek, Dolores Leko, Siniša Galović, Antonio Brajković / Lidija Mađerčić, Kristina Anđelka Đopar, Dario Ćurić, Leo Beslać uz glazbenu pratnju Ensemble United instruments of Lucilin.

Opera Kein licht. dobila je prestižnu Nagradu Fedora 2016. za najbolju novu europsku opernu kreaciju. Ova opera pozicionira Zagreb kao nezaobilazno mjesto na opernoj karti Europe, a publici će osigurati nezaboravno iskustvo – suvremenu operu koja progovara o ekologiji, političkoj situaciji, klimatskim promjenama...

Publika može očekivati neočekivano – pa i jednog psa koji pjeva. Bit će to prvi pas koji je pjevao na sceni zagrebačkog HNK-a.

Sonya Yoncheva Operna diva Platea Magazin najavio je izlazak novog albuma Sonye Yoncheve Maks Emanuel Cenčić Maks Emanuel Cenčić: 'Najveći umjetnici uvijek idu korak dalje i spremni su na rizik' Atrakcija u susjedstvu Marijinsko kazalište izvest će maratonski ‘Sumrak bogova’
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan