Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo izdanje

Roman "Parfem" Patricka Süskinda ponovno pred hrvatskom publikom

knjiga,  Parfem, Patrick Süskind
arhiva VL
01.10.2010.
u 12:16

Süskind je jedna od najvećih zagonetki njemačke književnosti. Ne istupa u javnosti i nije posve sigurno gdje živi pa o njemu kruže brojni mitovi.

Glavi lik romana Jean-Baptiste Grenouille čovjek je istančanog njuha kojem za stvaranje savršenog mirisa kakav čovječanstvo još nije upoznalo nedostaje jedan ključni sastojak – mlade djevojke. Zbog toga ih mora ubijati. Riječ je, naravno, o okosnici slavnog romana "Parfem – povijest jednog ubojice" Patricka Süskinda. Odnedavno on je ponovno pred domaćom čitateljskom publikom u sklopu novog kola biblioteke "Knjiga dostupna svima" zagrebačkog Znanja.

Triler o potrazi za savršenim mirisom dosad je prodan u 15 milijuna primjeraka i najveći je hit suvremene njemačke književnosti, preveden na 45 jezika. Roman se punih devet godina nalazio na ljestvici najprodavanijih knjiga uglednog magazina Der Spiegel. Nakon što se autor dvadesetak godina opirao snimanju filma prema svom bestseleru, popustio je na nagovor prijatelja, pa je Tom Tykwer, jedan od najpoznatijih njemačkih redatelja, 2006. snimio stilizirani, napeti triler "Parfem - povijest jednog ubojice", vjernu ekranizaciju slavnog književnog predloška.

Süskind je jedna od najvećih zagonetki njemačke književnosti. Ne istupa u javnosti i nije posve sigurno gdje živi pa o njemu kruže brojni mitovi, poput priče da je kao dijete prorekao kako će napisati knjigu od koje će živjeti do kraja života. Nakon "Parfema" iz 1985. godine, objavio je samo dva naslova, pripovijetku "Golub" te 1991.  "Priču o gospodinu Sommeru".

Autor je i vrlo popularne jednočinke "Kontrabas", koju je ovog ljeta na scenu Ljetnih večeri Teatra Exit postavio Rene Medvešek.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije