Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Redatelji nezadovoljni: Nagradu za glumce dodijelit će u Vukovaru, ne u Puli

Nagradu "Fabijan Šovagović"  ove je godine osvojila filmska i kazališna glumica Inge Appelt, pa će se na dodjeli prikazati kratki kolaž film s insertima iz  filmova u kojima je ostvarila svoje najpoznatije uloge, u režiji Jasne Zastavniković i  proizvedenog u suradnji s  Hrvatskim filmskim savezom.
11. lipnja 2019. u 14:05 3 komentara 199 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog "nezadovoljavajućeg odnosa" s Pulskim filmskim festivalom i u dogovoru s obitelji Šovagović, Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) odlučilo je Nagradu "Fabijan Šovagović" ne dodijeliti na tom, nego na festivalu u Vukovaru, što je iznenadilo i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja kaže da nije bilo signala s njihove strane da su nečime nezadovoljni.

Skulptura sredozemne medvjedice Pernod Ricard Sredozemna medvjedica u Puli izranja iz našeg odbačenog smeća

"DHFR već dugo upozorava na nezadovoljavajući odnos Pulskog filmskog festivala prema hrvatskim filmskim autorima, stvaraocima i profesionalcima. Umjesto da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto razmjene i razgovora o problemima, planovima i razvoju hrvatske kinematografije te njezine stručne valorizacije u europskom i svjetskom kontekstu, Pulski filmski festival je, unatoč izdašnom budžetu, slabo organizirana priredba čije vodstvo ne razumije svoju ulogu u životu hrvatskoga filma", ističu redatelji u priopćenju.

Zbog toga Društvo neće sudjelovati na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, niti u radu Festivalskoga vijeća. "Zahvaljujemo vodstvu vukovarskog filmskog festivala koje je srdačno predložilo svečanost otvaranja svog festivala kao događaj na kojemu će se uručiti nagrada kojom hrvatski filmski redatelji tradicionalno nagrađuju glumicu ili glumca za izuzetan doprinos hrvatskoj kinematografiji", napominju.

Nagradu "Fabijan Šovagović"  ove je godine osvojila filmska i kazališna glumica Inge Appelt, pa će se na dodjeli prikazati kratki kolaž film s insertima iz  filmova u kojima je ostvarila svoje najpoznatije uloge, u režiji Jasne Zastavniković i  proizvedenog u suradnji s  Hrvatskim filmskim savezom.

OBJAVLJEN PROGRAM Pulski filmski festival otvorit će Vrdoljakov “General”

Ministrica kulture: Malo nas je začudila reakcija redatelja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da ih je malo začudila reakcija DHFR-a, "pogotovo zato što nije bilo nikakvih signala s njihove strane da s nečime nisu zadovoljni", no vjeruje da će se u dijalogu sve riješiti.

"Pulski filmski festival je nacionalni, najveći festival na kojem se prikazuju i nagrađuju hrvatski filmovi. Mislim da se dobro razvija, raste broj filmova, ima stabilnu publiku, a određene prijepore koji su se pojavili između vodstva festivala i Društva redatelja treba rješavati dijalogom", ocijenila je.

"To je tradicija koju moramo čuvati, a mi se trudimo, budući da se sjednice vijeća održavaju pod predsjedanjem ministrice, odnosno državnog tajnika, da se sve te eventualne nejasnoće riješe u razgovorima", dodala je.

Sukob navijača u Puli Hrvatski kup Opet ne može bez nereda: Navijači Dinama i Rijeke sukobili se u Puli

I filmski kritičari svoju nagradu povlače s Pulskog filmskog festivala

Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je na svojim stranicama pismo ravnateljici Pulskog filmskog festivala Gordani Restović, u kojemu ju obavještava da je članstvo odlučilo kalendarski i lokacijski izmjestiti dodjelu nagrade Oktavijan za dugometražni igrani film s Pulskog filmskog festivala.

"Tijekom gotovo tri desetljeća koliko se dodjeljuju nagrade Oktavijan, filmska se svakodnevica uvelike promijenila i HDFK je odlučio uhvatiti korak s njom. Broj filmskih kritičara koji imaju mogućnost dolaska na Pulski filmski festival iz godine u godinu se smanjuje, što u praksi znači da pretežit broj naših članova ne može sudjelovati u glasovanju jer nisu u prilici pogledati i ocijeniti naslove koji se premijerno prikazuju u Puli", stoji u pismu.

Dodaju i da se kritičarske nagrade diljem svijeta u pravilu dodjeljuju krajem ili početkom godine jer za temeljne smjernice uzimaju kalendarski okvir i činjenicu da su filmovi unutar tog okvira bili prikazivani u kinima.

"Sve navedeno su razlozi zbog kojih se Hrvatsko društvo filmskih kritičara odlučilo rekoncipirati svoje nagrade, te se u naše planove više ne uklapa da se nagrada Oktavijan za dugometražni igrani film dodjeljuje u okviru Pulskog filmskog festivala, počevši od ove godine", poručili su kritičari, zahvalivši na godinama uspješne suradnje.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • puntar13:

  A što fali Vukovaru? Aha kužim, neće moći na Brijune.

 • autoritet:

  Molim ove hrvatske redatelje da stupe u štrajk! I da nikad, ali nikad ne odustanu od tog štrajka... Nikome neće nedostajati.

 • Avatar whack.tack
  whack.tack:

  ministrica zacudjena...a sto jos reci da prestanebiti zacudjena?