Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI RATOVI ZVIJEZDA

Red sjajnih bitki, red naivnoga humora

13.12.2017.
u 13:55

U usporedbi sa 'Sila se budi', ovo je film u kojem snažnije dolazi do izražaja ona vrsta naivnog humora koaj je krasila prve filmove serijala

U hrvatska kina stigli su “Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi”, drugi u novoj trilogiji započetoj filmom “Sila se budi” koji nam je predstavio novu junakinju Rey (Daisy Ridley) i njena pratitelja, odbjeglog olujnog jurišnika Finna (John Boyega). Iako oni i dalje imaju ključne uloge, u novom nastavku u prvi plan dolazi strastveni Oscar Isaac u ulozi pilota Poea Damerona, oko čije su izvedbe koreografirane uzbudljive zračne bitke novoga filma.

Dominacija oskarovke

I dok oko Poea frcaju iskre i lete komadi neprijateljskih brodova, Rey vodi introspektivnu bitku sa Silom koja nekontrolirano buja u njoj, povezujući je s njezinim antipodom: ambivalentnim negativcem Kylom Renom. (Igra ga Adam Driver kojeg publika prati i u žanrovski potpuno suprotnoj seriji “Djevojke” Lene Dunham).

Važnu ulogu u novom filmu ima i ostarjela princeza Leia (posljednja velika uloga pokojne Carrie Fisher), a vraćaju se Luke Skywalker (Mark Hamill) i wookie Chewbacca, kao i novi-stari junaci poput kapetanice Phasme, koju glumi zvijezda “Igre prijestolja” Gwendoline Christie.

U velikom broju poznatih lica, među kojima su mnoga gotovo cijelu svoju karijeru ostala vezana uz “Ratove zvijezda”, ističe se fenomenalna izvedba oskarovke Laure Dern u ulozi viceadmiralke Amilyn Holdo, koja podsjeća kako je ova franšiza mogla funkcionirati da nije bilo marketinški hrabre, ali i nezahvalne odluke da u svim važnijim ulogama angažiraju nepoznate ili gotovo nepoznate glumce.

Novi film nastavlja se točno gdje je prvi završio: u trenutku u kojem Rey pronalazi ostarjelog, u život razočaranog Lukea, a Leia spašava ostatak pobunjenika od gotovo sigurne smrti. Ništa više ne smijemo otkriti kako ne bismo pokvarili užitak onima koji se spremaju u kina, ali dojam s premijere je da se radi o zabavnijem i dramaturški mnogo čišćem filmu od “Rogue One”, kojeg smo gledali prošle godine. U usporedbi sa “Sila se budi”, ovo je film u kojem snažnije dolazi do izražaja ona vrsta naivnog humora koja je krasila rane inkarnacije “Ratova zvijezda”, na tragu famozne šetnje pustinjom R2-D2 i C3-PO iz “Nove nade”.

Vječna borba dobra i zla te potraga za podrijetlom glavnih junaka u međuvremenu su pretvoreni u klišej kojem bi dobro došlo malo ironijskog odmaka, baš kao i Lukeova unutarnja previranja koja je urnebesnom intervencijom ovaj put “izvukao” majstor Yoda. Kao simpatičnu novost ističemo nova svemirska bića: neodoljive sovice koje su otopile i Chewbaccino srce te kristalne lisice koje djeluju kao veličanstvena evolucija pokemona Eevee. Tu su i zvjezdane verzije trkaćih konja koje zabavljaju dekadentne građane Canto Bighta, grada koji će hrvatskoj publici biti posebno uzbudljiv jer se u njemu jasno vide konture našega Dubrovnika.

Stradun i okolne ulice

Sada smo napokon u punom sjaju vidjeli prizore čije je produkcijske fragmente prošloga ljeta ulovio naš fotoreporter Grgo Jelavić: iako u međuvremenu prekriven slojevima digitalne obrade i brojnim nadogradnjama, Stradun i okolne ulice, kao i čitava panorama Dubrovnika, zasjale su u novim “Ratovima zvijezda” u kojima, ako se dobro zagledate, možete prepoznati i neka poznata domaća lica.

1/14

Komentara 2

SA
Samson
21:46 14.12.2017.

Na žalost, ovo je upravo dramaturški puno nesuvisliji film od "Rogue One", zapravo je pravo razočaranje! Da mi je netko jučer rekao kako će me poslije gledanja ovog filma skoro u potpunosti biti baš briga što će se desiti likovima u devetoj epizodi, odgovorio bih mu da nema pojma! Čak su i nesretni loše režirani prequeli koherentnije cjeline od ovog, po meni, najgoreg filma u franšizi. Ok, ona dva tv filma s Ewoksima su svakako gora ali to su nebitni spin offovi. Uvijek me nerviralo kad bi neki fan bilo koje filmske franšize napisao kako mu je pojedini film sve uspio upropastiti ali evo, sasvim neočekivano, The Last Jedi mi je upravo upropastio Star Warse. Odjavljuje se bivši fan.

SA
Samson
01:08 17.12.2017.

Ok, slijedi posipanje pepelom: Ponovno sam pogledao film u kinu i ovaj put ga shvatio i prihvatio. Prvi me puta toliko šokirala sudbina likova i novi tretman mitologije originalne trilogije da nisam mogao u potpunosti uživati u filmu. Bio sam toliko emotivno vezan za te stare likove da mi je trebao odmak od šokova i neispunjenih očekivanja da bi prigrlio ovaj originalni osvrt i svojevrsni omaž i prequelima i prvom trolistu filmova te ujedno i Lucasovoj fascinaciji Akirom Kurosavom. Osmica na neki način reinterpretira događaje iz prijašnjih filmova lišući ih jednog djela idealizma i ekskluziviteta (likovi su nesavršeniji no što bi ste očekivali i sila pripada svima a ne samo njima). Uglavnom, ovo se zapravo moglo nazvati epizodom 2 nove trilogije. Okret za 180 stupnjeva s moje strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije