Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: T. M. Logan "Laži"

Izokrenute perspektive priče tjeraju čitatelja da strepi za sebe

Foto: arhiva stilus
15.06.2018.
u 15:20

Psihološki trileri trenutačno su “vrući” literarni trend, a poanta dobrog i uzbudljivog romana krije se u njegovu početku, okviru iz koje autor počinje svoju priču. U tim smo se romanima zaista načitali svega i svečeg, više ili manje (ne)mogućih situacija. No, pojavio se konačno autor koji je pilu okrenuo naopako. On je T. M. Logan, britanski novinar koji se nakon svjetskog uspjeha svojeg prvijenca posvetio isključivo pisanju trilera.

Taj prvijenac su “Laži” (Stilus, urednik Branko Matiješević, prijevod Lidija Toman, 119 kuna), roman koji počinje slikom iz svakodnevice milijuna ljudi cijelog svijeta: jedan tata vodi sina iz vrtića. Sve je idilično, ali što se nalazi iza te idile počinje se otkrivati u trenutku kada ugleda svoju suprugu na mjestu gdje je ne očekuje. Umjesto da je na poslu, ona skreće u podzemnu garažu jednog hotela...

Priča koja slijedi majstorski gradira napetost, ni u jednom trenutku autor čitatelju ne pruža mogućnost da “namiriše” rješenje, čak ni to što se zapravo događa. Događaji se redaju vrlo brzo, cijeli roman pokriva tek period od tjedan dana, od četvrtka do četvrtka, ali to je dovoljno da se život glavnog junaka sruši kao kula od karata. Životna idila: sretan brak, malo dijete, život bez problema postaje Pandorina kutija privida. Tih tjedan dana priče vještom je autoru poslužilo za čak nekoliko kulminacija romana, u svakom trenutku kada se čini da je priča stigla na svoj vrh on je okreće u sasvim novom smjeru. Ta toliko puta izokrenuta perspektiva čitatelja natjera da se zamisli nad temeljima vlastite svakodnevice, da strepi nad mogućnošću slučajnog uvida u neki od temelja vlastitog života. No, čak i to Loganu nije dovoljno, već u roman spretno unosi i sve moguće “krive Drine” društvenih mreža. Tako objave na Facebooku postaju dodatno oružje u rukama onih koji junaku podmeću ubojstvo, ali i njegovo protuoružje koje ga vraća na pravi put.

No, konačan obrat u priči opet je sasvim neočekivan, ne zato što se takve stvari u životu ne događaju, nego zato što ga Logan ni po čemu nije nagovijestio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije