Naslovnica Kultura Knjige

Izokrenute perspektive priče tjeraju čitatelja da strepi za sebe

15. lipnja 2018. u 15:20 0 komentara 146 prikaza
Foto: arhiva stilus

Psihološki trileri trenutačno su “vrući” literarni trend, a poanta dobrog i uzbudljivog romana krije se u njegovu početku, okviru iz koje autor počinje svoju priču. U tim smo se romanima zaista načitali svega i svečeg, više ili manje (ne)mogućih situacija. No, pojavio se konačno autor koji je pilu okrenuo naopako. On je T. M. Logan, britanski novinar koji se nakon svjetskog uspjeha svojeg prvijenca posvetio isključivo pisanju trilera.

Nova knjiga: Jo Nesbø "Macbeth" Macbetha neće voljeti fanovi Nesbøa, ali će ga svi ostali obožavati

Taj prvijenac su “Laži” (Stilus, urednik Branko Matiješević, prijevod Lidija Toman, 119 kuna), roman koji počinje slikom iz svakodnevice milijuna ljudi cijelog svijeta: jedan tata vodi sina iz vrtića. Sve je idilično, ali što se nalazi iza te idile počinje se otkrivati u trenutku kada ugleda svoju suprugu na mjestu gdje je ne očekuje. Umjesto da je na poslu, ona skreće u podzemnu garažu jednog hotela...

Nova knjiga: Sara Pinborough "Ne vjeruj svojim očima" Triler Sare Pinborough svojim krajem “izuva iz cipela”

Priča koja slijedi majstorski gradira napetost, ni u jednom trenutku autor čitatelju ne pruža mogućnost da “namiriše” rješenje, čak ni to što se zapravo događa. Događaji se redaju vrlo brzo, cijeli roman pokriva tek period od tjedan dana, od četvrtka do četvrtka, ali to je dovoljno da se život glavnog junaka sruši kao kula od karata. Životna idila: sretan brak, malo dijete, život bez problema postaje Pandorina kutija privida. Tih tjedan dana priče vještom je autoru poslužilo za čak nekoliko kulminacija romana, u svakom trenutku kada se čini da je priča stigla na svoj vrh on je okreće u sasvim novom smjeru. Ta toliko puta izokrenuta perspektiva čitatelja natjera da se zamisli nad temeljima vlastite svakodnevice, da strepi nad mogućnošću slučajnog uvida u neki od temelja vlastitog života. No, čak i to Loganu nije dovoljno, već u roman spretno unosi i sve moguće “krive Drine” društvenih mreža. Tako objave na Facebooku postaju dodatno oružje u rukama onih koji junaku podmeću ubojstvo, ali i njegovo protuoružje koje ga vraća na pravi put.

No, konačan obrat u priči opet je sasvim neočekivan, ne zato što se takve stvari u životu ne događaju, nego zato što ga Logan ni po čemu nije nagovijestio.

Najopasnija zanimanja
RIZIČNI POSLOVI
Najopasnija zanimanja: „Bauštelci“, vatrogasci i medicinsko osoblje među najrizičnijima su u Hrvatskoj

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.