Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O Petru Selemu

Raskošna knjiga o redatelju zapravo je knjiga o teatru

Jagoda Martincevic, Petar Selem i Tonko Maroević
arhiva VL
04.12.2012.
u 13:05

Selem otkriva kako mu je drago režirati i drame i opere te naglašava "da bi čovjek mogao oboljeti od skorbuta kad bi režirao samo opere" 

Raskošna monografija o Petru Selemu, redatelju i istaknutom arheologu, zapravo bogato opremljena mozaična knjiga o teatru, predstavljena je u ponedjeljak navečer u nazočnosti brojne publike svih generacija u Zavodu HAZU u Selemovu rodnom Splitu.

– U obje moje profesije puno je zadovoljstva, ljubavi i strasti. Monografija mi se jako dopada, tehnički je izvanredna. To nije samo knjiga o meni nego i o kazalištu i hrvatskoj kulturi – kazao je Selem.

Predstavljači monografije ustvrdili su da Petar Selem ima stvaralačku znatiželju te kako u svakoj operi i drami koju ju režirao zna granicu. Kod njega samo domoljublje ne poznaje granicu.  

– Njegova je bitna komponenta povezivanje tradicije i suvremenosti – istaknuo je akademik Tonko Maroević, dok je akademik Nenad Cambi govorio o njihovim zajedničkim  mladenačkim i studentskim danima.

Selem je otkrio kako mu je drago režirati i drame i opere dodavši slikovito "da bi čovjek mogao oboljeti od skorbuta kad bi režirao samo opere". Pohvalio se kako je u kratku razdoblju, u samo četiri godine, od 1991. do 1995., režirao deset hrvatskih naslova. Voli glazbu, ali i lijepe slike u predstavi, dobru scenografiju. Likovnjak je, kaže, voli slikarstvo, važna mu je vizualna komponenta, nikad ga nije strah kad režira, ali pred svaku premijeru osjeća tremu. No,vjeruje u svoju ideju, a omiljena mu je tema  patnja.

– Nekoliko karijera unijelo se u jednu osobu, a ova je knjiga sloboda – rekao je u vrlo nadahnutom govoru dr. Ante Žužul iz  Školske knjige.

U monografiji o redatelju i povjesničaru Jagoda Martinčević obradila je Selemove operne i glazbeno-scenske režije, Boris B. Hrovat dramske režije, Jelena Lužina teatraliku, akademik Tonko Maroević esejistički i znanstveni rad. Monografija sadrži i Selemove priloge za autobiografiju. Izvatke iz "knjige o teatru" čitali su njegovi studenti Marko Petrić i Nikša Arčanin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije