Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Radovi Spomenka Škrbića po prvi put u Hrvatskoj

U Galeriji AŽ/Atelieri Žitnjak u petak 25. listopada u 19 sati otvorit će se izložba "Pejzaž" slikara i kipara Spomenka Škrbića.
23. listopada 2019. u 11:58 0 komentara 252 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

U Galeriji AŽ/Atelieri Žitnjak u petak 25. listopada u 19 sati otvorit će se izložba "Pejzaž" slikara i kipara Spomenka Škrbića, ujedno i premijerno predstavljanje ovog umjetnika hrvatskoj publici.

izložba slika "Contemplation" indijske umjetnice Ananye Bagchi 'Contemplation' Indijska umjetnica otvara svoju izložbu slika u Zagrebu

Riječ je o bosansko-hercegovačkom autoru srednje generacije, koji još od doba studija kasnih devedesetih godina također pripada njemačkom kulturnom krugu, specifično umjetničkoj sceni grada Münchena, gdje se školovao, te gdje je u međuvremenu izgradio respektabilnu karijeru sa čitavim nizom samostalnih i skupnih izložbi u ne-samo-njemačkim gradovima, kao i s prisutnošću u kulturi rodne zemlje, putem izložbi u Sarajevu, Bihaću, Banja Luci i drugdje, ali i sudjelovanjem u radionicama, kolonijama, umjetničkim akcijama... Međutim, sve do sada nije bilo prilike za sagledavanje dijela Škrbićevog opusa u susjednoj zemlji, pa Atelieri Žitnjak ovom izložbenom inicijativom ispravljaju i svojevrsni previd na horizontu suvremeno-umjetničke scene ovih prostora.

Scene iz serijala "Kurdi" Filmska komuna Rožava Kurdski pokušaj da u užasu rata filmom očuvaju kulturu

Spomenko Škrbić rođen je 1969. u Drvaru (BiH). Studirao je od 1997. do 2004. pri Akademie der bildenden Künste u Münchenu (gdje i danas živi i radi), i diplomirao je u klasi profesora Jerrya Zeniuka. Priredio je više samostalnih izložbi u Njemačkoj, BiH i drugdje u Europi, a skupno je, između ostalog, izlagao u Turskoj i Kini. Dobitnik je nekoliko nagrada i umjetničkih stipendija, a radovi mu se nalaze u zbirkama više značajnih muzejskih institucija u Njemačkoj i šire.

13 manifestacija Otvorenjem izložbe 'Drugo ja' počeli Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj

Izložba ostaje otvorena do 7. studenog. 

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.