Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba Ivane Mrčele

Radnicama propale hrvatske tekstilne industrije dala je imena i vidljivost

Matija Habljak/PIXSELL
25.05.2023.
u 10:39

Izložba "Šavovi", tekstilna prostorna instalacija, otvorena je u Galeriji Bernardo Bernardi. Mrčela se za rad inspirirala fotografijama iz tvornica iz cijele Hrvatske, a izložba je otvorena do 3. lipnja

Zaljubljenica u modu i odijevanje, Ivana Mrčela, u zagrebačkoj Galeriji "Bernardo Bernardi" otvorila je izložbu, tekstilnu prostornu instalaciju "Šavovi" "nacrtanu" šivaćim strojem. Posvetila ju je radnicama hrvatske uglavnom propale tekstilne industrije, ženama koje su držale taj sektor skrivene iza zidova tvorničkih hala. Njihove uvećane likove spojene šavovima šivaće mašine dovodi u prvi plan pričajući priču o slojevima jednog prošlog vremena i tim ženama daje novu vidljivost.

- Inspirirala sam se fotografijama iz tekstilnih tvornica na području Hrvatske (Dalmatinka, Vesna, Čateks, Nada Dimić, Kamensko...). Nisam se zamarala vremenom kada su fotografije nastale, bitno mi je bilo izdvojiti ženske likove sa svih pronađenih fotografija i napraviti rad koristeći se sredstvima koje su one svaki dan koristile na svom radnom mjestu. Pomoću tkanine, konca i šivaće mašine "crtam" njihove cijele figure. Sve je u crno-bijeloj priči - poput starih fotografija. Figure su uvećane, svaka je visoka oko 2,30 metara i poput silueta postavljene su u galerijskom prostoru. Svaka figura stoji zasebno i priča svoju priču. Izvitoperenost svake figure govori o surovim uvjetima tog posla. One su sada gotov tekstilni proizvod postavljen u "izlog" s pripadajućom etiketom sa svojim imenom - kaže Ivana Mrčela koja je ideju za ovaj rad dobila čitajući knjigu Ivane Biočine "Proizvedeno u Hrvatskoj" koja se bavi istraživanjem socijalne i ekonomske povijesti tekstilne industrije u Hrvatskoj.

- Nakon toga slijedilo je istraživanje tematike iz različitih izvora. Od fotografija iz tvornica, priča radnica, izložbi posvećenih tekstilnim tvornicama, participativno kulturno-umjetničkih projekata koji su se bavili problematikom u tekstilnoj industriji. Posebno me dirnuo film iz 1966. Kreše Golika "Od 3 do 22" koji je dokumentarni prikaz života radnice u tekstilnoj tvornici Pobjeda - pojašnjava Mrčela. Rođena Čakovčanka vlasnica je dviju diploma, ALU, gdje je diplomirala u klasi Svjetlana Junakovića, i Tekstilno-tehnološkog fakulteta na kojem i radi. Njezina izložba ostaje otvorena do 3. lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije