Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SFUMATO

Prvi susret s a cappella glazbom Valentina Silvestrova

'sfumato_nnn_kul_300113'
''
30.01.2013.
u 15:48

Pohvalu zaslužuje odluka maestra Bilića da koncert iz svečane dvorane spusti u predvorje Mimare,

Koncertni ciklus Zbora Hrvatske radiotelevizije pod nazivom Sfumato još je jednom je opravdao i potvrdio svoj podnaslov: duhovni zvuci, boje i oblici.

Maestro Tonči Bilić priuštio je u utorak navečer slušateljima koncerta i u Muzeju Mimara i na frekvencijama Trećeg programa Hrvatskog radija jedno novo i uzbudljivo iskustvo, poznanstvo koje obogaćuje i sluh i duh. Vjerojatno prvi put u Hrvatskoj zazvučala je zborska a cappella glazba suvremenog ukrajinskog skladatelja Valentina Silvestrova rođenog 1937. u Kijevu.

U dojmljivim izvedbama Silvestrovljevih liturgijskih napjeva (Litanije, Četiri duhovne pjesme, Blagoslovi dušo moja, Sveti Bože, Credo, Gloria, Kerubinska pjesma, Blaženstva, Ave Maria i Aleluja) uz Zbor HRT-a značajan su doprinos dali i izvrsni vokalni solisti Ivana Garaj Korpar, Martina Gojčeta Silić, Ivo Gamulin Gianni i Luciano Batinić.

Nakon bliskog susreta s osebujnom glazbom sasvim je razumljivo oduševljenje Alfreda Schnittkea koji je, kako navodi uzorna i opsežna programska knjižica, Silvestrova nazvao \"najvećim skladateljem naše generacije\". Pohvalu zaslužuje i ispravna odluka maestra Bilića da koncert iz svečane dvorane spusti u predvorje Mimare koje je, zahvaljujući i velikom broju slušatelja, bilo akustički i vizualno sjajan ambijent ovoj uspjeloj glazbenoj večeri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije