Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nam June Paik u MSU

Prvi put u Zagrebu pionir medijske umjetnosti koji je uveo video u art

Predotvorenje izložbe umjetnika Nam June Paik – "In the Groove"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
14.12.2022.
u 11:40

Uz Nam June Paika izložene su i paralelne prakse naših sličnih umjetnika poput Marine Abramović, Ive Dekovića, Silvija Foretića, Ivana Ladislava Galete, Sanje Iveković, Dalibora Martinisa...

U zagrebačkom MSU otvorena je izložba pionira medijske umjetnosti Nam June Paika “In the Groove” na kojoj se njegova umjetnička praksa dovodi u korespondenciju s paralelnim sličnim praksama umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije poput Marine Abramović, Ive Dekovića, Silvija Foretića, Ivana Ladislava Galete, Sanje Iveković, Dalibora Martinisa, Charlotte Moorman, Vladana Radovanovića, Aleksandra Srneca, Gorana Trbuljaka...

 

Nam June Paik među prvim je umjetnicima demonstrirao dubinsko razumijevanje za revolucionarne implikacije upotrebe videotehnologija u društvu, pa tako i u umjetnosti. Zalagao se za “elektroničku autocestu” u smislu otvorene i besplatne mreže s globalnom recepcijom, a protiv medijskih monopola, kojima svjedočimo danas. Iako se Paikove umjetničke zasluge najčešće tumače kroz zapadnjačku interpretaciju umjetnosti, on je u pravom smislu bio globalni fenomen. Djetinjstvo je proveo u Južnoj Koreji (rođen je 1932. u Seulu, preminuo je 2006. u Miamiju), glazbeno obrazovanje stekao je u Japanu, a umjetničku karijeru izgradio u Europi i SAD-u. Nije samo stvarao videoradove nego ih je i ugrađivao u skulpture i instalacije, a izradio je i videosintesajzer – stroj za obradu slika.

– Ova izložba velika je stvar za našu suvremenu scenu jer prvi put imamo priliku uživo vidjeti radove jednog od najznačajnijih umjetnika 20. st., značajnog jer je s njim u fokus došao videoart. Zagrebačka je scena paralelno s Paikovim pojavljivanjem na sceni vrlo dobro reagirala na nove medije koji su se 60-ih i 70-ih počeli koristiti u umjetničkoj produkciji. Izložba tako prikazuje i neke od najznačajnijih radova videoarta iz 80-ih i 90-ih poput rekonstrukcije rada Ive Dekovića iz 1993. kojim je predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu, a koji je bio jedan od prvih studenata Nam June Paika. Mogu se vidjeti i dva intervjua s Paikom iz privatne arhive Sanje Iveković i Dalibora Martinisa, jedan iz 1982. snimljen u New Yorku, a drugi iz 90-ih kad je posjetio Zagreb povodom izložbe u Mimari – kazala je Martina Munivrana, uz Sooyoung Lee, Olgu Majcen Linn i Dana Okia jedna od kustosica izložbe koja traje do 28. veljače. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije