Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od Dimitrija Popovića do Ane Marije Botteri

Trinaestero umjetnika priprema nas za 30. obljetnicu operacije Maslenica

13.12.2022.
u 12:00

Izložba umjetnika koji u svojim radovima tematiziraju vojno-redarstvenu operaciju Maslenica, koja je postala jedna od ključnih prekretnica u Domovinskom ratu

U Maslenici, mjestu u općini Jasenice, jučer je otvorena izložba slika i skulptura nazvana “Trinaest umjetnika”, koja okuplja likovnjake različitih generacija i stilova, među kojima su Ana Marija Botteri, Željko Lapuh, Mladen Legin, Tihomir Lončar, Slaven Miličević, Ivka Nekić, Hrvoje Marko Peruzović, Dimitrije Popović, Igor Rončević, Milo Sakač, Stipe Sikirica, Zvonimir Šepat i Antun Boris Švaljek. Zajedničko im je što u svojim radovima, koji će potom završiti u monografiji, tematiziraju vojno-redarstvenu operaciju Maslenica, koja je postala jedna od ključnih prekretnica u Domovinskom ratu.

– Umjetnost se umnogome povezuje sa životom, s događajima koje umjetnici interpretiraju sukladno svojim poetikama: s poštivanjem činjeničnog i utkanom slobodom likovnog izraza pojedinog autora. Takav pristup dovodi do motivske širine u rasponima stilistika, od primjera realistične marnosti, uprizorenja asocijativnog karaktera do ostvarenja na granici apstraktne slike. Većina djela nastala je uglavnom 2022. godine ili s manjom ili većom vremenskom distancom od same vojne operacije. Nije bila namjera prenaglašavati dokumentarnu stranu događaja, već pokazati umjetničku zbilju u djelima potaknutu sjajno provedenom akcijom. Možda zvuči pretenciozno, no postoji prizvuk srodnosti s ugođajnosti sakralnih tema nepresušne privlačnosti, obogaćenog dojma u silnicama plemenitosti srca. A opori velebitski krajolik, plavetnilo mora, elegantna konstrukcija most(ova) kao motivi su i više od svojih slikovitih adresa i darovi su dragog hrvatskog prostora – napisao je u predgovoru povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.
 

Operacija Maslenica, čija će se trideseta obljetnica službeno obilježiti 22. siječnja 2023. godine, značila je oslobađanje prostora Novskog ždrila i otvorila mogućnost mnogo praktičnijeg povezivanja hrvatskog sjevera i juga. Ta je akcija imala je važnu ratnu ulogu, ali i simboličnu vrijednost koja se posebno pamti u podvelebitskom kraju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije