Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Prvi pregled šteta na zgradama Državnog arhiva u Zagrebu i HDA

Zgrada u kojoj se nalazi Državni arhiv u Zagrebu pretrpjela je znatna oštećenja te se čeka nalaz statičara, a u zgradi Hrvatskoga državnog arhiva najveću opasnost predstavljaju puknuća na kupoli, ističe se u kratkom pregledu šteta od potresa na tim zgradama koji je u srijedu objavilo Ministarstvo kulture.
26. ožujka 2020. u 13:31 0 komentara 153 prikaza
Nina Obuljen
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prikaz šteta nastalih u potresu koji je u nedjelju, 22. ožujka pogodio Zagreb objavljen je na osnovi prvih pregleda i fotodokumentacije.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jasno se ogradila od Deklaracije Ministrica kulture: Počeli smo popisivati štete na kulturnim dobrima

Palača Erdödy u Opatičkoj 29, u kojoj se nalazi Državni arhiv u Zagrebu, pretrpjela je znatna oštećenja u oba svoja dijela - u kasnobaroknoj dvokatnici i u klasicističkoj jednokatnici.

Brojne su, ističe se, pukotine na zidovima i stropovima, urušio se dio krova dvokatnice, a odlomljen je i dimnjak.

Preventivno je ispod konstrukcije krova postavljeno oko 400 četvornih metara najlona kako bi se zaštitilo gradivo od oborina, a u spremištima su, tamo gdje je bilo moguće  pristupiti, najlonima zaštićene i police s gradivom.

Zbog mogućnosti urušavanja, naglašava Ministarstvo, zabranjen je ulazak i boravak u zgradi, a čeka se i nalaz statičara.

Secesijska Lubinskyjeva zgrada na Marulićevom trgu 21, u kojoj se nalaze Hrvatski državni arhiv i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, gotovo u svim prostorijama – napose na prvome katu sjevernoga dijela zgrade te na višim etažama južnoga dijela zgrade zabilježena su oštećenja pada žbuke te pukotine po zidovima, na spojevima zidova i stropova.

Najveću opasnost trenutno predstavljaju puknuća na kupoli iznad središnjeg dijela zgrade koja su prema prvim uvidima konstrukcijske naravi.

Arheološki muzej Potres nije oštetio Zagrebačku lanenu knjigu ni Zagrebačku mumiju

Pukotine su prisutne i na 4 ugaona stupa središnjega – najvišega dijela građevine, iznad Velike čitaonice, koji između ostaloga, na završetcima nose  skulpture od po 4 sove, navodi Ministarstvo.

U znatnijoj su mjeri oštećena južna dva stupa, a uočljiva je i drastična pukotina na njihovu spoju s ostalim dijelom zgrade.

U spremišnim prostorima, napominje se, klasične metalne police uglavnom su nakošene s nemogućnošću ispravljanja radi svijanja vijaka i spojeva, a oko 3.000 kutija s gradivom palo je na pod.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.