Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Potres nije oštetio Zagrebačku lanenu knjigu ni Zagrebačku mumiju

Arheološki muzej u Zagrebu izvijestio je da je obavljeno osigiranje čuvene Zagrebačke lanene knjige koju potres nije oštetio
25. ožujka 2020. u 20:21 0 komentara 93 prikaza

Arheološki muzej izvijestio je javnost da je obavljeno osiguranje čuvene Zagrebačke lanene knjige (Liber Linteus Zagrabiensis). Neprocjenjiva Zagrebačka lanena knjiga bila je izložena u posebnom okviru sa zaštitom od specijalnog stakla i položena na čvrstu čeličnu konstrukciju pod kutem od 60°, a tijekom nedjeljnog potresa nije oštećena, vele u Arheološkom muzeju. 

"Zbog mogućih daljnjih podrhtavanja tla ili naknadnih oštećenja prostora u kojem je izložena, pohranjena je u svoju, već postojeću, zaštitnu ambalažu zajedno s uređajem za daljinsku kontrolu mikroklimatskih uvjeta. S obzirom na to da je konstrukcija zaštitnog okvira sa staklom teška oko 150 kilograma i dimenzija 400x80 cm, na osiguravanju Zagrebačke lanene knjige radilo je 6 djelatnika Arheološkog muzeja u Zagrebu", piše u objavi Arheološkog muzeja.

Izložba Knez iz Bojne otvorena izložba Knez iz Bojne u Arheološkom muzeju

"Dosadašnji podatci, koji se očitavaju na uređaju za daljinsku kontrolu mikroklimatskih uvjeta svakih 15 minuta, nam govore da nije došlo do prevelikih odstupanja niti relativne vlage niti temperature. Nakon procjene statičara, kojeg u Arheološkom muzeju očekujemo u četvrtak 26. ožujka 2020. godine, odlučit ćemo o eventualnom izmještanju Zagrebačke lanene knjige u sigurniji prostor", obavijestio je javnost Arheološki muzej koji ima prebogati i prevrijedan fundus.

Iz Arheološkog muzeja su također izvijestili da tzv. Zagrebačka mumija koja se nalazi u Etruščanskoj sobi muzeja zajedno s Zagrebačkom lanenom knjigom tijekom potresa nije oštećena.

Prijava štete Kome prijaviti štetu od potresa na kulturnim dobrima

Prema objavi Muzejskog dokumentacijskog centra, Arheološki muzej u Zagrebu pretrpio je velika oštećenja i zgrade i muzejskih predmeta. Na palači Vraniczany-Dobrinović na Zrinjevcu, izgrađenoj 1879. godine, pojavile su se pukotine na vanjskom dijelu zgrade, a u unutrašnjosti široke napukline zidova i otpala žbuka. Štete u stalnom postavu i na najvrednijoj građi koja je u njemu bila izložena tek se zbrajaju. Sudeći prema prvim fotografijama, velik je broj predmeta oštećen, a u nekim su vitrinama krhotine, no kako su pregled zgrade, osiguravanje predmeta i dokumentiranje nastale štete u tijeku, i to zbog koronavirusa s brojem djelatnika svedenim na najmanju moguću mjeru, dimenzije gubitka tek ćemo saznati.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.