Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lauba

Proširite granice realnosti zatvorenih očiju

Ivana Franke \"Seeing with your eyes closed\"
Foto: Davor Višnjiš/Pixsell
15.02.2012.
u 15:03

Doživljaj je svaki put drugačiji kao da ranije niste koristili instalaciju, slažu se posjetitelji koje je autorica uspjela zaintrigirati

Instalacijom "Seeing with your eyes closed" u Laubi je otvorena intrigantna izložba Ivane Franke kojom je autorica ispitala granice između stvarnosti, iluzija, halucinacija. Instalacija je realizirana u sklopu istoimenog interdisciplinarnog projekta u suradnji s neuroznanstvenicom Idom Momennejad i The Association of Neuroesthetics u Berlinu.  Stroboskopska svjetla postavljena su polukružno u odnosu na posjetitelja, a on prima podražaje sjedeći u njoj zatvorenih očiju 3,18 minuta. Svjetla bljeskaju različitom jačinom i različitim intervalima, a svaki je posjetitelj individua pa je i doživljaj subjektivan i individualan jer mozak različito percipira podražaje koju mu instalacija šalje.

– Zanimao me odnos imaginacije i stvarnosti, odnosno je li ono što vidimo doista stvarno. Mislim da je prije riječ o kvazihalucinacijama jer je svatko, u trenutku dok doživljava proces, svjestan stvarnosti. Kako bih instalaciju napravila što boljom, bilo mi je bitno i od struke dobiti odgovor na to što se događa u mozgu osobe koja doživljava podražaje, a kako se neuroznanstvenici tim fenomenom bave dugo, počela sam suradnju s Idom. Proces je trajao godinu i pol. Zanimljivo je da svoj rad nisam posve temeljila na znanstvenim činjenicama budući da je Ida došla do podatka da halucinacije nastaju kad je jačina frekvencija koje stoboskop pušta između 5 i 30 herca. Koristila sam znatno više frekvencije, i do 50 herca – kaže Franke. Po otvorenju izložbe održan je i razgovor o neuroznanosti koji su vodili Ida Momennejad i neurokirurg Ulrich-Wilhelm Thomale. Znanost kaže da postoje određeni obrasci kako osobe doživljavaju podražaje – od raznih geometrijskih oblika u pokretu (podražaji kroz mozak stvaraju op-art koji vidimo zatvorenih očiju) do boja (crvena, zelena) intenzivnijih od ostalih. No, Franke kaže da nije moguće verificirati ono što svatko od nas vidi, jer je mozak zasebna jedinica svakoga od nas pa će i doživljaj biti drugačiji, odnosno može iskakati iz obrazaca koje su znanstvenici naveli. Zanimljivo je da posjetitelji koji su više puta koristili instalaciju kažu da je doživljaj "kvazihalucinacija" svaki put drugačiji.

Osim radova izložbe "Waking Background" u sklopu "Nestalnog postava" Laube moći će se vidjeti i ostale instalacije Ivane Franke – "Latency" iz 2007. i "Pod"  koje je napravila u suradnji s Damirom Očkom i Silvijem Vujičićem. Izložena je i umjetnička knjiga "Distant Feeling" koja također propituje percepciju na način da gledajući knjigu sivih stranica pod jakim svjetlom također možemo vidjeti različite geometrijske linije i oblike, a predodžba postaje sve jača što dulje gledamo u nju. Izložbu svakako treba pogledati, no ne preporučuje se osobama koje boluju od epilepsije i migrena, a traje do 13. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije