Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moderni dizajn

Projektant staklene piramide u Louvreu umro u 102. godini

Staklena piramida pariškog muzeja Louvre
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.05.2019.
u 08:02

Muzeji, općinske zgrade, hoteli, škole i drugi objekti koje je Pei projektirao širom svijeta pokazuju preciznu geometriju i apstraktnu kvalitetu, uz poštovanje prema svjetlu, uglavnom uz korištenje kamena, betona, čelika i stakla

 Američki arhitekt kineskog podrijetla I.M. Pei umro je u 102. godini, objavio je u četvrtak New York Times, a njegov moderni dizajn i visokoprofilni projekti, poput staklene piramide pariškog muzeja Louvre, učinili su ga jednim od najpoznatijih i najplodonosnijih arhitekata 20. stoljeća.

Ieoh Ming Pei, sin istaknutog bankara u Kini, napustio je svoju domovinu 1935. godine, preseljenjem u Sjedinjene Države studirao je arhitekturu na Massachusetts Institute of Technology i Sveučilištu Harvard, a 1955. u New Yorku osniva svoju tvrtku.

Muzeji, općinske zgrade, hoteli, škole i drugi objekti koje je Pei projektirao širom svijeta pokazuju preciznu geometriju i apstraktnu kvalitetu, uz poštovanje prema svjetlu, uglavnom uz korištenje kamena, betona, čelika i stakla, piše Reuters.

Obnova pariškog muzeja Louvre, čiji dijelovi datiraju iz 12. stoljeća, pokazao se kao najkontroverzniji Peiov rad, a za taj posao angažirao ga je francuski predsjednik Francois Mitterrand. Pei je tako na ulazu u taj poznati muzej projektirao staklenu piramidu, s tri manja piramide u blizini, što je predstavljalo upečatljiv kontrast postojećim objektima Louvrea u klasičnom francuskom stilu.

To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, neki su tamošnji mediji takvo rješenje opisali i kako "dodatak Disneylandu", dok je i sam Pei priznao da je Louvre nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

Pei je i u nekim ostalim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih rock and rolla u Clevelandu.

Ostali značajni radovi uključuju i projektiranje knjižnice John F. Kennedy u Dorchesteru u Bostonu, Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Boulderu u američkoj saveznoj državi Colorado, istočnog krila Nacionalne umjetničke galerije u Washingtonu te gradske vijećnice u Dallasu, piše Reuters.

Pei je 1983. osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu Pritzker, a osvojenih 100 tisuća dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele studirati u SAD-u.

Video: Mjesto s kojeg puca najljepši pogled u Imotskom

Komentara 2

MA
Matrix5
23:22 17.05.2019.

Piramida u Louvreu u isti je tren element šoka provokacije i stapanje modernog sa vjecnim

SZ
slaven.zadravec
11:22 17.05.2019.

Piramida / piramide su vrhunski međunarodni i svevremeni touch zdanju slavnog svjetskog muzeja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije