Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Ovo su najljepše građevine 2018. godine po izboru hrvatskih arhitekata

Ovogodišnji nominirani uz sjajna arhitektonska rješenja nude i dobru dozu domišljatosti i kreativnosti
26. ožujka 2019. u 17:43 0 komentara 3325 prikaza
Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu
Foto: Studio Abstracto
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska komora arhitekata objavila je nominacije za svoje godišnje nagrade, odnosno radove za koje smatraju da predstavljaju istaknuti profesionalni doprinos u području arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja. Bez oklijevanja se može reći da se radi o najvećim arhitektonskim dosezima prošle godine po mišljenju HKA. U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri realizacije: Kuća Jerini, Američka međunarodna škola u Zagrebu/AISZ, Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači te Kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu. Za Medalju za urbanizam u konkurenciji su dva rada: Projekt urbana sanacija i Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – „Kako čitati prostorni plan“.

Zagrebnački Manhattan Bandićev projekt Objavljena prva skica zagrebačkog Manhattana, arhitekti: Ovo je protivno GUP-u!

Od prijavljenih projekata za nagradu Medalja za konceptualni pothvat, nominirana su tri rada: knjiga/brošura „Arhitektura 20. stoljeća u Varaždinu / Radna skupina Varaždin – tekstovi 2017./2018.“, „Laboratorij arhitekture“ i izložba/brošura iz područja prostornog planiranja „Kako čitati prostorni plan“.

Finaliste godišnjih nagrada odabrala je ocjenjivačka komisija na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. U sastavu ocjenjivačke komisije su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Senzacija na Bundeku

Kuća Jerini u sklopu obiteljskoga gospodarstva u Bajčićima na otoku Krku arhitektice Branke Juras drži se najljepšom obiteljskom kućom na tom otoku. Kako stoji u predstavljanju objekta, glavni je projektni zadatak bio rekonstrukcija i dogradnja obiteljske kuće i štale u sklopu obiteljskoga gospodarstva. Obiteljsko gospodarstvo sastoji se od četiri cjeline: stare kuća kao stambenog prostora, štale kao pomoćnog prostora za sušenje sijena, skladišnog prostora koji je vidljiv samo u konturama, i “guvna” odnosno gumna, koje je sačuvano u izvornom obliku, formira zajedničko dvorište i podignuto je u odnosu na teren. Planirano je da se novim rješenjem intervenira u svim objektima tako da svi objekti budu integrirani u jednu cjelinu. Stara kuća u prizemlju proteže se na wellness područje koje je zakopano na dvije strane. Na katu je dodan novi ulaz u postojeći bunar. Staja u prizemlju proteže se do poluotvorene ljetne kuhinje (pomoćnog objekta kao prilog kuće na mjestu starog bunara).

Američka međunarodna škola u Zagrebu od svojeg je dovršenja punila novinske stupce koje su krasili naslovi “Najskuplja škola u Zagrebu”, “Senzacija na Bundeku”. Autori su grupa arhitekata okupljenih oko studija Sangrad + AVP gdje se navodi da su programom definirane tri srodne, zasebne, odgojno-obrazovne cjeline koje uza se vežu pripadajuća, vanjska igrališta. Namjeravani pristup urbanoj dispoziciji, odnosu punog i praznog unutar zadanog prostora je linearan, odvojen po zonama, pravilno ritmiziran i naslonjen na plansku matricu Novog Zagreba. Kompoziciju čini linearan potez kompaktnih, ortogonalnih građevina uz istočnu marginu zadane parcele, stoji dalje. Kuće drže isti pravac – obostrani perimetar i strogi visinski međuodnos. Američka škola formira sjeveroistočni kut, hrvatska osnovna škola jugoistočni, a dječji vrtić je neutralna, niska struktura u sredini.

Bandić sletio MILIJARDE KUNA ‘Manhattan’ će dobiti i svjetsku atrakciju

Objekti su istog nazivnika, u dijalogu oblika i strukture, grade prostor oko unutrašnjih dvorišta i naglašavaju intimnost odnosno sigurnost introvertiranog. Ništa manje epitete nije zaslužila ni Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači koju se naziva najmodernijom u Hrvatskoj. Autori su o svojem djelu nedavno održali i predavanje u Oris kući arhitekture kada je objašnjeno da je škola koncipirana kao binuklearni kompleks dvorane i škole, organiziran oko osnovnih pristupnih putova i pripadajućih zajedničkih prostora. S dvije stope na tlu, povezana učioničkom kralježnicom na katu, škola reagira na mjerila i rituale okoline te uspostavlja prostornu točku identifikacije zajednice. Raznovrsne potrebe velikog programa u pitomom okruženju obavijene su augmentiranim dvostrešnim krovom kontinuirane brončane ovojnice. Glavni pristupi su istodobno i mjesta okupljanja na ulazu u školu i dvoranu, artikulirani i objedinjeni hipertrofiranim trijemom. Pješačkim prodorom do sportskog dijela parcele na sjeveru omogućeno je korištenje igrališta i u izvannastavno vrijeme te povezivanje s planiranom rekreacijskom zonom. Zasebne cjeline vanjskih sadržaja zajedno s visokim zelenilom parkova uklopljene su u jedinstveno urbanističko-hortikulturno rješenje: otoci šume, vrtova, sportskih terena ili parkirališta ističu se u popovačkom krajoliku različitošću materijala kao novi oblik kultiviranog pejzaža.

Plitvička jezera SNJEŽNA IDILA 50 fotografija koje će vas uvjeriti da je Plitvice najljepše posjetiti zimi

Kupaonice i sobe na drveću

Četvrti su kandidat kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu Studija Abstracto. Kućice su zapravo oslonac prvog “glamping resorta” koji ima i kućice na drveću koje su novost na našem tržištu. Ukupno ih je pet uz još devet manjih kućica za odmor smještenih uz umjetno jezero u kojem se možete i kupati. Nastambe na drveću opremljene su s dvije kupaonice, dvije spavaće sobe, dnevnim boravkom i kuhinjom, dakle omogućuju potpun odmor koji, po želji, može biti i aktivan.

Kućice uz jezero raspolažu bračnim krevetima te centralnim grijanjem pa ih se može koristiti cijele godine. U ponudi Plitvice Holiday Resorta čiji su kućice dio ističe se da je sve praktično i potpuno domaći proizvod. Studio Abstracto uspio je svladati izazov te je doista nastalo nešto unikatno ne samo za Plitvička jezera nego uopće za Hrvatsku.

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.