Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera

Priče Marka Uvodića pretvorene u dramu i sjajnu hit-predstavu

27.12.2017.
u 12:34

Trpimir Jurkić na jedan vrlo zanimljiv i drugačiji način, a u redateljskom poslu asistirao mu je intendant Goran Golovko, kroz desetak Uvodićevih novela u formi pripovijedanja priča vratio nas je u vrijeme “starega Splita

U povodu 140. obljetnice rođenja i 70. godišnjice smrti splitskog autora Marka Uvodića Drama HNK Split praizvela je dramu “Ol’ smo za jedan dan” čiju režiju, adaptaciju i prigodne songove potpisuje Trpimir Jurkić koji u predstavi i glumi.

Nakon brojnih uprizorenja Uvodićevih tekstova čija je literarna ostavština neiscrpno inspirirala mnoge, nakon poznatih i popularnih predstava, uspješnih kazališnih, televizijskih i radijskih adaptacija, splitski teatar dobio je novu, modernu i poetičnu predstavu, jednog “novog Uvodića” koja će sigurno puniti gledalište i koja zaslužuje konstantno biti na repertoaru nacionalne kazališne kuće u gradu podno Marjana.

Trpimir Jurkić na jedan vrlo zanimljiv i drugačiji način, a u redateljskom poslu asistirao mu je intendant Goran Golovko, kroz desetak Uvodićevih novela u formi pripovijedanja priča vratio nas je u vrijeme “starega Splita”, čakavštine, okrutnog težačkog života, mižerje i siromaja, ali istovremeno i u vrijeme puno duha, humora, redikula i originalnih splitskih batudi.

Split kakvog više nema

Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima i “kontreštavanjem” na mediteranski topao način.
Jurkić i Golovko uspjeli su pronaći kazališno zanimljiv ključ za novu predstavu koja je u cijelosti drugačija od pučkog teatra i plijeni pozornost od početka do kraja. Zbog toga autorski dvojac zaslužuje sve pohvale, kao i sedam glumaca koji su gotovo dva puna sata na sceni tumačeći sve uloge.

1/2

Potpuno uživljeni u situacije i pripovijedanje, što zahtijeva maksimalnu i besprijekornu koncentraciju, likove jednog nama dragog Splita koji više nigdje ne živi osim u sjećanjima nešto starijih iz fetivih “spli’skih fameja”, odlično su donijeli Arijana Čulina,  Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić i Domagoj Mijić. Za nijansu je bolja iskusnija trojka kojoj je, budimo pošteni, Uvodić i poznatiji i bliži: Arijana Čulina, Snježana Sinovčić Šiško i Nenad Srdelić.

Za kraj godine i tri koncerta

Glazbu koju na gitari svira Domagoj Mijić skladala je Nela Bujas Luketić, a kostime kakvi su se nosili u Velom Varošu i Radunici te drugim kvartovima Splita prije stotinu godina uspješno je osmislio Mladen Radovniković. Jednostavnu ali dojmljivu scenu pamtit ćemo po svjetlu za koje se pobrinuo Srđan Barbarić, dok je ton oblikovao Željko Mravak.
Najveća vrijednost predstave “Ol’ smo za jedan dan” u tome je što je publiku zabavila, vratila joj pozitivnu energiju, nasmijala, podsjetila na neko razdoblje u kojem se drugačije disalo i vrednovalo, ali bez potrebe za nostalgijom i usporedbom. Osjetilo se i da su glumci guštali.

To je uspjeh jer u teatar se ide i radi zabave, ne samo filozofskog razmišljanja, zar ne?

Nakon premijere ove uspješne predstave, koja je na programu i večeras, 27. prosinca, Hrvatsko narodno kazalište u Splitu završit će godinu i tradicionalnim Novogodišnjim koncertom, koji će zbog poslovično velikog interesa biti izveden tri puta: 28., 29. i 30. prosinca. Orkestrom će ravnati maestro Hari Zlodre, a za koncertnu publiku pripremljen je zanimljiv program: u prvom dijelu Arležanka Georgesa Bizeta,  Andante spianato i velika poloneza Frédérica Chopina sa solističkim nastupom pijanista Zorana 
Velića, a u drugom dijelu valceri, polke i marševi iz glazbene ostavštine obitelji Strauss.

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije