Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilika za dramske autore

Splitski HNK za novu dramu plaća 30.000 kuna

HNK Split želi predstavu za mlade koju će igrati po srednjim školama
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
15.02.2016.
u 13:18

Natječaj traje do polovice svibnja, sredstva stižu iz Europe jer riječ je o projektu koji je financiran u sklopu programa Europske komisije “Rights, Equality and Citizenship” (Prava, jednakost i građanstvo). Pobjednik će biti samo jedan, ali će tri najbolja teksta ipak biti objavljena na web-stranici projekta. A tko je napisao najbolju novu dramu, doznat ćemo do 1. srpnja ove godine

Svaki dramatičar koji piše na hrvatskom jeziku, ali i Tena Štivičić koja je svjetski uspjeh postigla svojom dramom “Tri zime” napisanom na engleskom jeziku, potvrdit će tužnu istinu da je najveći problem – čak i za najbolje nove drame – to što do njihova postavljanja na domaće pozornice dolazi teško ili nikako. Tu sudbinu dijele čak i nagrađene drame koje žiri nagrade za dramsko djelo ‘Marin Držić’ (a to je najvažniji nacionalni natječaj koji organizira Ministarstvo kulture) proglasi najboljima, jer trebaju im godine da dožive svoju prvu izvedbu, ako do nje ikada i dođe. Nove se drame sporadično objavljuju i kao knjige, a da nema portala drame.hr, situacija bi ponajviše sličila na dramski “genocid”. Naravno, u takvu okruženju velika je vijest da je jedna nacionalna kazališna kuća raspisala natječaj za novi dramski tekst. Učinilo je to Hrvatsko narodno kazalište iz Splita koje traži neobjavljen i neizvođen tekst na temu “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života”, i to tekst koji će se u prvom redu obraćati mladoj kazališnoj publici, onoj od 15 do 19 godina.

Namjera je HNK Split da uz pomoć ovog natječaja stvori dramu s kojom će gostovati u srednjim školama, kako bi se njome razvijala svijest o tradicionalnim rodno pristranim stereotipima i društvenoj praksi o ulozi žene u obitelji, društvu i profesionalnom okruženju, ali i promovirala aktivnija uloga očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Natječaj traje do polovice svibnja, a njegov pobjednik, uz sigurnost da će mu djelo biti izvedeno i igrano, dobiva i novčanu nagradu od 30 tisuća kuna (bruto). Sredstva za to stižu iz Europe jer riječ je o projektu koji je financiran u sklopu programa Europske komisije “Rights, Equality and Citizenship” (Prava, jednakost i građanstvo). Pobjednik će biti samo jedan, ali će tri najbolja teksta ipak biti objavljena na web-stranici projekta. A tko je napisao najbolju novu dramu, doznat ćemo do 1. srpnja ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije