Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nick Kent:

Priča o rocku koji je stvarao i ubijao svoju djecu

kent_nnn_kul_020812
"
04.08.2012.
u 15:32

Baš zbog toga njegovi su tekstovi mnogo više od novinskih intervjua ili svjedočanstva. Oni su duboke analize pojedinih rock junaka

LJEVAK, MENART /169 kn/ Nick Kent jedan je od najpoznatijih rock novinara. Svjedok povijesti glazbe, onaj kojeg je to svjedočenje zamalo stajalo glave – jer baš poput junaka svojih tekstova, godinama se borio s ovisnošću, zapravo živio život rock zvijezde. Baš zbog toga njegovi su tekstovi mnogo više od novinskih intervjua ili svjedočanstva. Oni su duboke analize pojedinih rock junaka – najbolji su tekstovi o Rolling Stonesima, Brianu Jonesu, Iggyju Popu, Elvisu Costellu, Milesu Davisu... – pokušaji da se otkriju korijeni njihove glazbene genijalnosti, ali i autodestrukcije. Treba li čovjek biti lud da bi se bavio rock glazbom? Ili ludilo dolazi s uspjehom, novcem, slavom, obiljem droge i obožavatelja? Kent traži odgovore u zbirci tekstova koju su nedavno objavili Ljevak i Menart (urednik Nenad Rizvanović, prijevod Denis Leskovar i Lada Furlan Zaborac), a oni nisu jednoznačni. No, potraga za njima svakako je uzbudljiva, a konačni je rezultat pitko štivo koje se čita s posebnim uzbuđenjem čak i kada govori o glazbi koja nije na vašoj osobnoj top-listi. Uz to ova je zbirka Nicka Kenta i apsolutno upotrebljiv udžbenik novinarstva. Njezin će autor to zanijekati jer danas živi povučeno, razočaran u aktualne glazbene i novinarske domete, ali treba se svakako držati njegova glavnog pravila: ma tko bio čovjek o kojem pišem, uvijek treba pitati i doznati: kakav je on zapravo. Danas bi bilo novinarski uzbudljivo doznati kako bi prošao neki novi, današnji Nick Kent. Zapravo je nezamislivo da se netko danas tako približi, primjerice, Madonni. Otkrio bi tada da je današnja glazba tek lukava industrijska mašinerija, a ne iskonska (često i ubojita) kreativnost kao i zlatnim Kentovim vremenima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije