Naslovnica Kultura Knjige

Preminuo omiljeni profesor, akademik Zoran Kravar

Bio je zamjenik glavnog urednika Velimira Viskovića u Hrvatskoj književnoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža
23. lipnja 2013. u 23:05 0 komentara 556 prikaza
Zoran Kravar
Foto: ROBERTA F. / WIKIPEDIA

Nakon teške bolesti sinoć je u Zagrebu u 66. godini preminuo akademik, esejist, povjesničar i teoretičar književnosti Zoran Kravar, omiljeni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Područje njegovog znanstvenog zanimanja bili su hrvatska književnost 17. stoljeća, poredbena povijest hrvatskog stiha i antimodernizam. Bio je zamjenik glavnog urednika Velimira Viskovića u Hrvatskoj književnoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Pisao je i poeziju.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: 2001. dobio je nagradu Fonda Miroslav Krleža 2001. za književno djelo od iznimnog značenja za hrvatsku književnost za knjigu \"Stih i kontekst\". Dva je puta dobio nagradu SFERA u kategoriji eseja, nagradu HAZU-a za 2009. u domeni književnosti za knjigu \"Uljanice i duhovi\". Za istu je knjigu dobio i Vjesnikovu nagradu Ivan Goran Kovačić za književnost. Dobitnik je i nagrade Grada Zagreba 2011. za sveukupan znanstveni rad i doprinos književnoj znanosti.

- Bio je najpametniji i najobrazovaniji čovjek u cijeloj mojoj generaciji. Iskreno sam mu se divio. Nije se predavao, nije se žalio. Do zadnjega trenutka – rekao je sinoć o svojem najboljem prijatelju Visković.

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.