Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Preminuo karikaturist i ilustrator Vladimir Kos

Karikature je objavljivao u brojnim humorističnim časopisima, poput Paradoxa, Kerempuha, Pavlihe, u tjednicima VUS, Studio, Vikend i Svijet, u časopisima za kulturu Odjek, Telegram, Republika i 15 dana
04. listopada 2012. u 14:08 0 komentara 92 prikaza
Vladimir Kos
Foto: arhiva
Pogledajte galeriju 1/4

Preminuo je Vladimir Kos, karikaturist, skladatelj, humorist, dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, primijenjeno slikarstvo i animirani film te Sekcije za multimediju i intermediju. Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 10. listopada, u 13.20 sati u mrtvačnici na zagrebačkom Mirogoju.

Vladimir Kos rođen je 19. prosinca 1937. u Zagrebu. U svojoj bogatoj i raznorodnoj profesionalnoj biografiji pojavljuje se kao karikaturist, skladatelj, humorist te autor velikog broja TV emisija. Karikature objavljuje u brojnim humorističnim časopisima kao što su Paradox, Kerempuh, Pavliha, u tjednicima VUS, Studio, Vikend i Svijet, u časopisima za kulturu Odjek, Telegram, Republika i 15 dana te u njemačkom magazinu ER. Najplodniju suradnju ostvario je 1978./79. i 1988./89. s Vjesnikom. Njegove su karikature uvrštene u tri ugledne “Pardonove” antologije karikature, zajedno s najvećim svjetskim majstorima (Bonnot, Pasteur i dr.). Izlaže kontinuirano od 1965. godine: samostalno i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Montreal, Atena, Sofija, Bologna, Istanbul, Tokyo, London, Torino, Ljubljana). Bio je autor nekoliko TV špica (Stranački život, Zemlja na dlanu i dr.), režirao je i brojne videoklipove (zabavna glazba). Bio je član ULUPUH-a i GEMA-e (Munchen, Berlin). Kao dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, primijenjeno slikarstvo i animirani film te Sekcije za multimediju i intermediju, u više je navrata obnašao funkcije člana, odnosno predsjednika umjetničkog savjeta obiju sekcija. Bio je članom Velikog umjetničkog savjeta ULUPUH-a. Mlade je naraštaje autora uvijek podsjećao na važnost uspostavljanja i pridržavanja kriterija struke u profesionalnom djelovanju.

SAMOSTALNE IZLOŽBE: „Komentari“, Galerija grafika Palainovka, 1978.; „HILDENER TAGE JUGOSLAWISCHE KULTUR“, 1979., Hilden; „NAJME, KAJ…“, Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica, 1990./91.; „CRTEŽI I KARIKATURE“, Samoborski muzej, 1995., Samobor;  „ŽIVOTINJSKI SVIJET“, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2002.; „EROS-CHRONOS – THANATOS“, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2005.

Željko Sabol primijetio je kako je karikature Vladimira Kosa teško svrstati u neki određeni pravac ili stil, pa čak i žanr, jer njegovi radovi izmiču uobičajenim podjelama između slikarstva, crteža i karikature. To je stoga što on "uvijek želi da karikatura bude nešto više od duhovite (verbalno-grafičke) dosjetke." Iz tradicije nadrealizma preuzeo je tehniku kolaža, kombiniranja gotovih slikovnih elemenata iz tiska u nove, znakovite odnose, a često u istom djelu kombinira različite tehnike (crtež, akvarel, pastel, sepiju i sl.). Pri svemu se crni humor iščitava kao temelj autorova svjetonazora, uz naglašeni intelektualizam koji od promatrača traži angažman u dešifriranju nerijetko hermetičnih poruka. Orwellovski pogled na svijet, karikatura kao "CRNA METAFORA" (Željko Sabol), začinjen je ipak ponegdje erotskim i erotomanskim crtežima iz ciklusa "Samo za odrasle". U svemu se tome Vladimir Kos pokazuje kao autor izuzetne likovne kulture, a njegove karikature i ilustracije, iako primijenjenog karaktera, kao djela nedvojbeno umjetničkih atributa.

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.