Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tatjana Jambrišak

Preminula jedna od najvažnijih spisateljica hrvatskog SF-a

Foto: wiki
01.04.2021.
u 11:01

U Zagrebu, 31. ožujka preminula je spisateljica i prevoditeljica Tatjana Jambrišak, izvijestilo je Hrvatsko društvo pisaca.

U Zagrebu, 31. ožujka preminula je spisateljica i prevoditeljica Tatjana Jambrišak, izvijestilo je Hrvatsko društvo pisaca. 

Tatjana Jambrišak rođena je 1965. godine. Diplomirala je 1990. njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisala kratke priče, novele, pjesme, putopise i lirsku prozu. Kao pripadnica pionirskog naraštaja književnika aktivnih na internetu, dobar dio svog opusa prvo je objavila na svojim blogovima Čarobni brijeg i Slova iz snova, razvivši prozno-poetsku formu na razmeđu lirske proze, priče i mikroeseja. T

e je tekstove probrala u više hibridnih prozno-poetskih knjiga proze, pjesama, dnevničkih i lirskih zapisa: Slova iz snova (2007), Nikad bivša (pjesme, 2007), Blogomdana (blogovi, 2007), Šaputanja (ili, moćno: raspredanje i rodne razlike) (2011), Zazubice (2015) i Zagrijana, tmasta krv (pjesme, 2016). Svoje SF priče tiskala je u knjigama Duh novog svijeta (2003), Sjaj (2009) i 28 milijuna sunaca (2013), a putopise u knjizi Plutanja (2011). Njezina priča "Duh novog svijeta", nagrađena Nagradom SFERA, ostaje kanonskim primjerkom feminističkog pisanja u hrvatskog znanstvenoj fantastici.

Uz Darka Macana i Aleksandra Žiljka najvažnije ime koje se oko 1990. pojavilo na hrvatskoj SF sceni, u Društvu za znanstvenu fantastiku Sfera aktivna je od 1987., a SF objavljuje od 1989. u Alefu, Futuri i drugdje. Nakon što je Darko Macan pokrenuo godišnje zbirke hrvatskog SF-a i uredio prve dvije, pridružila mu se te od 1998. do 2018. uredila, u tzv. SFeraKonskom nizu, 21 godišnju zbirku (od 2002. s Darkom Vrbanom, a poslije s Ivanom Delač), obilježivši kao urednica razvoj hrvatske spekulativne fikcije i stasanje mladih pisaca kroz puna tri desetljeća. Njezin doprinos u oblikovanju žanrovske scene bio je i veći jer je kao vlasnica poduzeća Mentor d.o.o. djelovala kao nakladnica SFerinih zbirki, knjiga domaćih pisaca, ali i časopisa Ubiq (za što je, kao nakladnica, 2011. primila Europsku nagradu za znanstvenu fantastiku – ESFS Award) te brojnih strip izdanja Darka Macana, prije svega časopisa Q strip. Kao prevoditeljica potpisala je stotinjak izdanja, a najzapaženiji su joj prijevodi klasika suvremene strip umjetnosti Maus Arta Spiegelmana, Balada o Halo Jones Alana Moorea i Jimmy Corrigan: najbistrije dijete na svijetu Chrisa Warea. 

Priče su joj prevođene na španjolski i engleski. Nagradu SFERA dobila je pet puta (1996, 1998, 2002, 2003, 2008). Bavila se i računalnom 3D ilustracijom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije