Naslovnica Kultura Film

Preko sto projekcija od Puta na mjesec do Huga

Projekcije filmova razvrstanih u tematske cikluse na živopisnim će motovunskim lokacijama trajati od 10 sati ujutro do 4 u noći
27. srpnja 2012. u 19:00 1 komentara 1 prikaza
PXL_NOR_ITA00042578_1110281
Foto: PIXSELL

Ovogodišnji filmski festival u Motovunu čitav će biti u znaku kraja – kraja ekonomske i političke stabilnosti, kraja svijeta predviđenog Majanskim kalendarom (kojim se ironično poigrava ponoćni program apokaliptičnih filmova), ali prije svega u znaku kraja filmske vrpce.

Sjajni, pomaknuti i čudni

Milijuni kilometara 35-milimetarskog tkiva koji su desetljećima bili dominantan medij za pohranu filmskih djela došli su svom kraju. Zamijenili su ih manje šarmantni, ali mnogo praktičniji digitalni formati, a Motovunski festival odlučio je filmsku traku dostojno ispratiti u povijest. Zbog toga će na samom otvorenju festivala biti prikazana nedavno pronađena i restaurirana unikatna kopija legendarnog “Puta na Mjesec” Georgesa Meliesa, koju je autor ručno obojio, sličicu po sličicu. Pronalaskom tog dugo izgubljenog blaga bavi se film “Hugo” Martina Scorsesea koji u Hrvatskoj uopće nije bio distribuiran u kina, a koji će u izvornoj 3D verziji također biti prikazan u Motovunu, i to na zatvaranju festivala.

Od Meliesa do Scorseseove posvete njegovu djelu u programu Motovuna od subote nas čeka više od stotinu projekcija koje će trajati od 10 ujutro do 4 iza ponoći. Kao najveće atrakcije ističu se filmovi “Sestra” Ursule Meier, zatim potpuno pomaknuti “Shapito Show” Sergeia Lobana i podjednako čudni “Sveti motori” Leosa Caraxa te “Raj: Ljubav” velikog manipulatora i prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Maverick Ulricha Seidla. Ovogodišnji Maverick britanski je filmaš Terence Davies, čiju ćemo retrospektivu također gledati u Motovunu. Uz već spomenuti ciklus filmova apokalipse, u kojem su svoje mjesto našli i manje poznati radovi velikana Michaela Hanekea i Luca Bessona, u popratnim programima čeka nas izbor filmova o modernim odnosima koje su odabrali kolege iz filmskog časopisa Filmonaut, kao i program seks pozitivnog punk feminističkog filma pod nazivom “Tko je ubio Barbie?”.

Besplatna radionica

Uz sve to, gost festivala Petr Lom, koji se u posljednjih nekoliko godina istaknuo filmovima snimljenima u kriznim žarištima od Irana do Egipta, podijelit će svoja iskustva na besplatnoj majstorskoj radionici za sve zainteresirane.

Elipso

  • eticus:

    Gdje je moj komentar ? Zar je 1,5 minuta čekanja dovoljan razlog da se on izbriše.