Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiže u hnk

Predstava 'Ljubav' kazališne grupe Pippa Delbona – glazbeno poetično putovanje kroz zemlje i osjećaje

Foto: HNK
1/3
25.05.2022.
u 19:48

Talijanski pisac, glumac, kazališni i filmski redatelj, Pippo Delbono, utemeljio je kazališnu grupu s kojom je ostvario brojne teatarske produkcije koje se smatraju iznimno važnim dostignućima suvremena teatra

Predstava Amore / Ljubav kazališne grupe Pippa Delbona, jednog od najistaknutijih talijanskih kazališnih umjetnika gostovat će 3. i 4. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

S renomiranim talijanskim kazališnim i filmskim redateljem, piscem i glumcem, Pippom Delbonom zagrebački HNK počeo je svoju međunarodnu suradnju još prije sedam godina, a predstava Ljubav koju će zagrebačka publika početkom lipnja imati priliku vidjeti, premijerno je izvedena u kazalištu Storchi u Modeni prošle godine.

Prema riječima autora predstava prikazuje dvostruku viziju ljubavi. Dok slušamo glasove i riječi, svatko od nas traga za tom ljubavlju koja nas i ispunjava strahom, tako da joj pokušavamo pobjeći. Predstavu je inicirao susret Pippa Delbona i kazališnog producenta Renza Barsottija koji već godinama živi i radi u Portugalu, a tada je nastala ideja o zajedničkoj realizaciji projekta.

Foto: HNK

Tu je započelo istraživanje pojma ljubavi koji nije samo osjećaj, nego i stanje duše te pravi pokretač ljudskoga organizma. Predstava Ljubav je glazbeno i poetično putovanje zemljama i osjećajima kroz Portugal, Angolu, Kapverdske otoke. Glazba koju slušamo pripada tugaljivu portugalskom fadu, glazba koja eksplodira energijom svojih pjevača u izmjenjujućem ritmu, stvarajući žive slike polagane procesije.

U tom svijetu su i pjesnici Carlos Drumming De Andrade, Eugenio De Andrade, Daniel Damásio Asensão Filipe, Sophie de Mello Bryner Andersen, Jacques Prévert, Reiner Maria Rilke i Florabela Espanca, čije stihove govore glumci u hipnotičkom ritmu.

Suvremeni tetarar u rukama Delbona

Talijanski pisac, glumac, kazališni i filmski redatelj, Pippo Delbono, rođen je u Varazzeu 1959. godine. Početkom osamdesetih godina 20. stoljeća utemeljio je kazališnu grupu s kojom je ostvario brojne teatarske produkcije koje se smatraju iznimno važnim dostignućima suvremena teatra. Susret s umjetnicima i ljudima s društvenih margina utjecao je na promjenu u Delbonovu načinu rada, i otada u svim svojim produkcijama ravnopravno surađuje s profesionalcima i onima koji to nisu.

Već više od dvadeset godina njegova kazališna trupa stvara nepresušnu rijeku produkcija koje kombiniraju kazališni izraz, poeziju, glazbu, film i pokret , gostujući na prestižnim festivalima diljem svijeta, od Festivala u Avignonu, Biennalea u Veneciji, Festwochen u Beču do Trans Amerika Festivala u Montrealu, Holland Festivala i mnogih drugih. Među mnogim produkcijama, izdvajaju se: Barboni, Bijes, Egzodus, Ljudi od plastike, Krik, Tišina i dr.

11.11.2021., Zagreb - Reprezentativni luster u zagrebackom HNK tezak je gotovo tonu Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Od 2003. godine snimio je nekoliko filmova;  Rat (nagrađen kao najbolji dokumentarni film u Veneciji, 2004.), Strah,  Ljubavno meso, Krv, Evanđelje, premijerno prikazanih na važnim filmskim festivalima kakvi su Venecijanski filmski festival i Filmski festival u Locarnu. Glumio je u filmovima Bertoluccija, Guadagnina, Greenawayja, a osim vlastitih kazališnih projekata režira i opere: u napuljskome kazalištu San Carlo na scenu je postavio Mascagnijevu operu Cavalleria rusticana, 2012. i Puccinijevu Madama Butterfly, 2014.

Autor je nekoliko knjiga u kojima piše o kazalištu, svojemu radu, istraživanjima koja prethode radu na predstavama ili filmu, a dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističu: Specijalna UBU nagrada 1997. za predstavu Barboni, Nagrada kritičara za film Guerra, Olimpijska nagrada za kazališne inovacije u Wroclawu, Europska kazališna nagrada za nove kazališne realnosti, 2009. i Nagrada međunarodnoga kazališnog festivala u Istanbulu, 2021.

Iz kritika

- Predstave se razvija u vizijama, praćenim potresnim melodijama i sjajnim slikama koje nam dočaravaju energični izvođači, odjeveni čas u elegantna odijela, čas u krpe, kao da pripremaju nekakav voodo ritual… Ono što prevladava je zajednička emocija, omotana portugalskom glazbom - Il Manifesto, Rim

- U jednome trenutku čujemo Delbonov glas iz pozadine: Krećem od tragična momenta U mojem životu; od tUgovanja nad ljubavlju. To veliki je gubitak o kojemu još nisam u Stanju govoriti. I tako je nastala predstava koja neprestano plovi između ljubavi i boli. Života i smrti - www. controscena.net

- Pippo Delbono je specifičan umjetnik koji godinama djeluje na scenama s velikom energijom. Njegove SU predstave bajke, U kojima nas podsjeća kako njegov teatar kombinira brutalnost i nježnost… Njegovo je kazalište potrebno svima nama, jer govori o stvarnome životu s puno osjećaja i strasti - www.limina teatri.it

VIDEO Zvao vas je netko s međunarodnog broja? Ne uzvraćajte pozive, dva su scenarija iza njih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije