Naslovnica Kultura Kazalište

Predrag Miki Manojlović je novi zagrebački Lear

Uz Manojlovića u naslovnoj ulozi dugo će se pamtiti uloga koju je ostvario Mislav Čavajda kao Edgar.
24. veljače 2018. u 00:05 8 komentara 988 prikaza
Foto: arhiva HNK Zagreb
Pogledajte galeriju 1/8

Zagreb ima novog kralja Learea. On je Predrag Miki Manojlović. Slavnu Shakespeareovu tragediju režirao je Janusz Kica, po novom prijevodu i dramaturgiji Lade Kaštelan.

Praizvedba predstave Ciganin, ali najljepši na sceni zagrebačkoga HNK PROMO Praizvedba predstave Ciganin, ali najljepši na sceni zagrebačkoga HNK

To je jedan drugačiji Lear, više zagledan u sebe, u intimnu tragediju starenja, nerazumijevanja svijeta koji se (pre)brzo mijenja. Ovaj Lear može biti, i jest kralj, ali može biti i sasvim običan čovjek. Kao takav mišljen je da bude blizak ovom našem dobu u ljudima u publici. Naglašavaju to dramaturginja i redatelj, cijela glumačka ekipa, ali možda i najviše od svega sjajna glazba Tamare Obrovac, kojoj je ovo u relativnom kratkom vremenskom razmaku druga premijera u HNK Zagreb, (nakon glazbe za balet "Apoksiomen") i koja se upravo radom u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući probija na sam vrh autora kazališne glazbe u Hrvatskoj.

Uz Manojlovića u naslovnoj ulozi dugo će se pamtiti uloga koju je ostvario Mislav Čavajda kao Edgar. Premijera u HNK Zagreb bila je i prvorazredni društveni događaj, na kojem su se okupili mnogi redatelji (Bobo Jeličić, Vinko Vrešan, Rene Medvešek...), glumci te ugledni kulturnjaci, predvođeni ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Opera Ero s onoga svijeta 700. izvedba Ere s onoga svijeta Najuspjelija slavenska opera u žanru komičnog nema premca ŽIVOTNA PRIČA Filip Vidović: Zauvijek ću biti mali od Ivice, to zna biti i prednost i teret premijera Priče Marka Uvodića pretvorene u dramu i sjajnu hit-predstavu
Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • beitsche:

    Odlican primjer izmisljene balkanske kulturne aristokracije.

  • zhika:

    je l miki naucio hrvatski, ili je predstava na engleskom?

  • Direkt:

    Jel morao baš Miki???