Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prethodnik romana o koku

Praizvedba 'Domaće zadaće' Ivana Kušana u Trešnji

domaća zadaća
Foto: Trešnja
1/7
14.10.2015.
u 08:19

Predstava govori o tome kako i mala prijevara, mala laž može pokrenuti lavinu nepredvidljivih i neočekivanih događaja

Praizvedba predstave “Domaća zadaća Ivana Kušana, u režiji i dramatizaciji Miroslava Međimorca održat će se u petak 16. listopada u kazalištu Trešnja. Radnja je događa 60-ih u Zagrebu. Cijela galerija živopisnih likova – dječaka i djevojčica, roditelja i nastavnika, tvorničkih radnika, direktora, redarstvenika, gostioničara i slastičara ispunjavaju ovu predstavu bogatstvom svojih osobnosti dok nam sam roman-predstava govori o tome kako i mala prijevara, mala laž može pokrenuti lavinu nepredvidljivih i neočekivanih događaja.

Književnika Ivana Kušana vezujemo uz njegovog malog – velikog junaka Koka, glavno lice nekoliko njegovih romana za djecu i mladež. Zahvaljujući pameti i snalažljivosti te detektivskim sposobnostima, Koko i njegovi drugovi rješavaju naizgled niz nerješivih životnih situacija. U njegovu romanu “Domaća zadaća”, svojevrsnom prethodniku romana o Koku, temelju kojega je napravljena dramatizacija ove predstave, otkrivamo Kokova prethodnika Ivicu koji se također našao u nezavidnoj situaciji – njegov ga je školski kolega lažno optužio za krađu domaće zadaće, nastavnik je povjerovao u tu objedu i time za Ivicu i sve koji ga okružuju započne cijeli niz nevolja, nesporazuma i sukoba.

U školi, u obiteljima dvojice đaka, među nastavnicima, na radnim mjestima roditelja, među poznatim i nepoznatim ljudima rađaju se nepovjerenje, svađe i razmimoilaženja, mnogi su odjednom i protiv svoje volje uvučeni u sve zamršeniju i opasniju priču. Đaci bježe iz škole, gube se radna mjesta, obraz i poštenje, dospijeva u pritvor, nastavnici se prepiru, unosi se nemir u škole. Dvije skupine učenika, na stripovski i detektivski način, započinju ogorčenu borbu. „Osveta“ postaje glavna riječ, ona jedino može zadovoljiti te usijane glave. Sve novija i novija lica se uključuju u međusobne sukobe i nesporazume, vihor obračuna dva protagonista, Ivice i Branka, usisava ih u samo središte radnje...

Glume: Krunoslav Klabučar, Jure Radnić, Robert Ugrina, Ivana Bakarić, Hrvoje Barišić, Karla Brbić, Radovan Ruždjak, Andrej Dojkić, Malden Vujčić, Matija Kačan, Vanda Vujanić Šušnjar, Tvrtko Jurić...

Scenograf je Drago Turina, kostimografkinja Danica Dedijer, autor glazbe Borna Šercar, grafički oblikovatelj Vatroslav Kuliš, dok je svjetla oblikovao Aleksandar Mondecar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije