Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska glazbena unija

"Poziv Hrvatske diskografske udruge demagoški i prijetvoran čin"

Grgur Zucko/Pixsell
07.07.2021.
u 19:44

Hrvatska glazbena unija ocijenila je u srijedu kao demagoški i prijetvoran čin poziv Hrvatske diskografske udruge glazbenim izvođačima vezano uz regulaciju odnosa i neplaćena potraživanja, te upozorila svoje članove da mu se ne odazovu "jer time neće riješiti svoje probleme".

U svom priopćenju Hrvatska glazbena unija tvrdi kako je poziv za iskazivanje nezadovoljstva, koji je Hrvatska diskografska udruga na svojim web stranicama u ponedjeljak 5. srpnja uputila glazbenim izvođačima, "prijetvorni čin kojemu nije cilj obeštećenje potraživanja glazbenika već stvaranje lažnog dojma za 'otvorenost' ka rješavanju problema".

"Hrvatska diskografska udruga nije pozvala izvođače da im isplate sredstva koja im pripadaju, niti da se odnosi reguliraju, nego samo da provedu analizu i prikupe dodatne informacije", upozorava HGU.

HDU je pozvao glazbene izvođače koji su od 1947. godine do danas sudjelovali u stvaranju bilo koje snimljene pjesme domaćeg repertoara da se jave ukoliko smatraju da neko od njihovih izvođačkih prava nije ostvareno, regulirano te da nisu primili naknadu.

Iz HGU upozoravaju kako Hrvatska diskografska udruga nije titulirana regulirati, odnosno, isplatiti izvođačka prava, jer izvođačima novac s naslova dosadašnjeg licenciranja digitalnim servisima duguju pojedini diskografi a ne udruga.

Ističu nadalje kako HDU, odnosno, svi njezini članovi – pojedine diskografske kuće, tvrde da su sva izdanja koja su dali digitalnim servisima za korištenje regulirana odgovarajućim ugovorima s izvođačima, što znači da se svi podaci već nalaze u financijskim dokumentima pojedinih diskografskih kuća. Stoga je, smatraju, dovoljno usporediti podatke tko je sve sudjelovao na kojoj snimci s isplatnim listama pojedinim izvođačima i ugovorima koje "imaju". "Razlika između onih koji su primili uplate i onih kojima isplate nisu išle, čine upravo najveće područje za 'analizu'", napominju iz HGU.

Smatraju stoga kako je inicijativa HDU "neformalni poziv hrvatskih diskografa koji ne služi ničemu osim pokušaju zavaravanja javnosti o otvorenosti za rješavanje problema, za koji oni istovremeno tvrde da uopće ne postoji".

Nakon što je prošle godine provedena službena javna rasprava o donošenju novog Zakona, na koju se javilo nekoliko stotina izvođača tvrdeći da nisu primili novac od diskografa za digitalno korištenje bez obzira imaju li neke ili nemaju nikakve ugovore s njima, sve su izjave službeno zaprimljene pa, kad bi diskografi doista željeli analizirati stanje, oni već imaju i popis izdanja i popis svih glazbenika koji su sudjelovali u nastanku svake pojedine snimke, a trebali bi imati i ugovore sa svim glazbenicima, tvrde iz HGU.

"Materijali za pravu, vjerodostojnu analizu već se nalaze kod diskografa, članova udruge, a ovaj poziv služi isključivo stvaranju prijetvornog dojma 'otvorenosti' diskografske udruge", ističu.

Hrvatskoj diskografskoj udruzi predlažu da svoj poziv radi analize uputi diskografima - vlastitim članovima, "koji navodno imaju regulirana prava sa svim izvođačima".

HGU se, dodaju u priopćenju, zalaže da se u novom Zakonu o autorskim i izvođačkim pravima "jasno, ne samo deklarativno kao do sada, reguliraju neodreciva izvođačka prava (kako i stoji u Direktivi) te da se utvrde jasni instrumenti kako bi svi izvođači dobivali pravičnu naknadu za cijelo vrijeme trajanja zaštite njihovih zakonskih izvođačkih prava".

To je, napominju, posve suprotna pozicija od one za koju se zalažu hrvatski diskografi, koji "suprotno odredbama Direktive, smatraju da je (eventualna) jednokratna isplata dostatna te da se postojanje Ugovora pretpostavlja". Međutim, ugovor u puno slučajeva ne postoji, upozoravaju iz HGU-a.

Ističu kako svojim dopisom nikako ne žele spriječiti izvođače da se, ukoliko misle da će im navedeno na bilo koji način pomoći, jave u udrugu diskografa. "No obveza je izvođačkih udruga da objasne svojim članovima stvarni sadržaj diskografskog dopisa koji im se upućuje, kako bi mogli donijeti u potpunosti informiranu odluku", zaključuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije