Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjekoslav Šutej preminuo u 59. godini u KBC-u Zagreb

Posljednja simfonija velikog dirigenta

šutej
S. Lasić
02.12.2009.
u 21:01

Svi ti susreti u Zagrebu, spoznaja da sam tu i da mogu, koštali su me da sam se s bolesti vratio šest mjeseci unatrag – kazao je Šutej nakon što je početkom ljeta bio hospitaliziran u bolnici Merkur.

Tijelo maestra Vjekoslava Šuteja nije izdržalo transplantacije, kemoterapije, velike količine antibiotika. Tijekom devet mjeseci liječenja u klinici u Seattleu bio je pun optimizma.

>> Điđi je bio poseban talent za privlačenje mase slušatelja

>> Carreras: Koncert u Areni posvetit ću svom dragom Điđiju

>> Nakon borbe protiv leukemije preminuo maestro Vjekoslav Šutej

– Sretan sam, sve ide ka dobrom – rekao je Šutej u prvom, ekskluzivnom intervjuu Večernjem listu u studenom prošle godine.

Zagrljaj s Nikšom
Fascinirala ga je spoznaja da je u tom gradu dirigirao godinama, tisuću puta prolazio tuda, no nikad nije ni pomislio da bi jednom mogao biti unutra.

Centar mu je preporučio njegov prijatelj José Carreras, nazivao ga iz svih dijelova svijeta i tada rekao za Večernji list: “Uvjeren sam da će Šutej ozdraviti. On ima karakter ratnika. Dugo se poznajemo, čista je pozitiva i pobijedit će bolest.” I sve je izgledalo kao da će tako i biti. Šutej se vratio u Zagreb, iscrpljen od puta, ali očiju punih suza radosnica. Korak po korak spuštao se niza stube aviona, s velikim osmijehom na licu.

– Cijelo to vrijeme u Seattleu razmišljao sam hoću li se u Zagreb vratiti u sanduku ili na nogama – rekao je dok je tada grlio obitelj, kćeri Alemku i Emu, sina Nikšu, suprugu Ivanu.

Najdirljiviji je bio zagrljaj sa sinom Nikšom. Uzbuđen zbog očeva povratka Nikša je s obje ruke i noge obuhvatio očevu nogu. Kći Ema nježno se privila uz oca, a najstarija, Alemka, došla je s ružom za tatu.

– Svi ti susreti u Zagrebu, spoznaja da sam tu i da mogu, koštali su me da sam se s bolesti vratio šest mjeseci unatrag – kazao je Šutej nakon što je početkom ljeta bio hospitaliziran u bolnici Merkur. Radovao se Carrerasovu dolasku u Zadar. Planirao je ponovo slušati dragog prijatelja, ručati s njim. Međutim, već tada nije imao snage.

– Tada smo se posljednji put čuli. Nazvao me dok sam bio u Zadru, rekao da mu nije dobro i odmah dodao kako se neće dati. Tog dana smo dugo razgovarali, hrabrio sam ga da se ne predaje. Šokiran sam! Namjeravao sam ga posjetiti kada dođem na koncert – kazao je jučer, ekskluzivno za Večernji list, José Carreras.

Nažalost, veliki tenor nikad više neće posjetiti starog prijatelja. Nakon njihova posljednjeg razgovora Šutej je cijelo vrijeme proveo u bolnici. Samo tri tjedna tijekom ljeta bio je kući, a potom je prebačen na Rebro. Već je bio nađen idealan donor iz Hrvatske, koji je odustao.

Ivana se nije predavala
– Ne krivim ga, čovjek se ima pravo predomisliti. Ne želim čovjeka razapinjati na križ jer se preplašio – kazao je tada Šutej i dodao kako se boji da drugu transplantaciju neće dočekati.

Tijekom druge transplatacije supruga Ivana cijelu je noć provela uz muža. Sjedila je uz postelju, držala ga za ruku i gledala srž kako kapa u njegovo tijelo. Kad se potvrdilo da njegovo tijelo nije prihvatilo nove stanice, Ivana se i dalje nije predavala:

– Ići ćemo i na treću transplantaciju! – govorila je.

Komentara 3

G8
gimli_8
23:50 02.12.2009.

Ovo je doista tužna vijest. Gubitak za sve! Pokoj Vam duši Maestro, žao mi je jako vaše obitelji, posebno još vrlo male dječice. Počivajte u miru.

MA
manjihrvat
09:14 03.12.2009.

Jedan od najvecih promicatelja hrvatske kulture u inozemstvu, na zalost cesto sikaniran u vlastitoj domovini. Bog mu daj dusi lahko.

TE
tepčin
12:33 03.12.2009.

Veliki promicatelj hrvatske kulture otišao u vječne visine! Ostati će vječno u sjećanju posebno ljubiteljima ozbiljne glazbe. Velika mu hvala za sve što je dao na svoj način za promiđbu Hrvatske u svijetu! Obitelji iskreno saučešće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije