Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA U LISINSKOM

Pogorelić je već tradicija, a dolazi i Jevgenij Kisin

Davorin Višnjić/PIXSELL
08.05.2019.
u 13:09

U novoj koncertnoj sezoni Lisinskog, na 16 koncerata nastupit će 9 simfonijskih orkestara, 7 zborova, 10 dirigenata i 33 solista.

I mi gradimo most s Kinezima, ali naš je veći od Pelješkog – rekao nam je Dražen Siriščević nakon jučerašnjeg predstavljanja nove koncertne sezone Lisinskog.

Kinezi u priči glazbenici su Šangajske filharmonije, a most o kojem govori ravnatelj Lisinskog je onaj glazbeni, koji će Zagreb još čvršće povezati s cijelim svijetom: na čak 16 koncerata ciklusa Lisinski subotom nastupit će devet velikih simfonijskih orkestara, sedam zborova, deset dirigenata te 33 solista iz 11 zemalja svijeta.

Povratak Bečkih dječaka

– Našoj publici omogućavamo da uštedi novac za putovanja i dolaskom na naše koncerte proputuje čitav svijet, počevši od austrijske i svjetske glazbene metropole, odakle u Zagreb ponovno dolaze i Bečki simfoničari sa svojim šefom-dirigentom Philippeom Jordanom i Beethovenom – nastavio je Siriščević s pravom ponosan na najbolju i najpovoljniju glazbenu ponudu u gradu i Hrvatskoj.

Zahvaljujući potpori Grada Zagreba, koju su svojom prisutnošću pokazali i gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić, ali isto tako i vlastitoj poduzetnosti i zaradi na komercijalnijim projektima, Lisinski domaćoj publici doista omogućava uživanje u nastupima niza velikih svjetskih glazbeničkih zvijezda po cijeni višestruko nižoj od one koju za iste i slične sadržaje moraju izdvojiti ljubitelji glazbe zapadnije od Hrvatske.

Bombastičnost ovakvih najava potpuno je utemeljena u kvaliteti programa i imenima koja dolaze na pozornicu Lisinskog. Uz genija Ivu Pogorelića, koji će opet, sada već gotovo tradicionalno svojim recitalom zaključiti sljedeću sezonu, zagrebačka će publika ponovno čuti recital još jednog velikog svjetskog majstora klavira Jevgenija Kisina, a uz Kraljevski filharmonijski orkestar pod ravnanjem Vasilija Petrenka dolazi i njemačko-japanska mlada pijanistička zvijezda Alice Sara Ott. Iz Londona dolazi i Filharmonija BBC-a pod ravnanjem maestra Johna Storgardsa s violončelistom Kianom Soltanijem, glazbeni most prema istoku Balkana učvrstit će Sofijska filharmonija, a na jednom će koncertu opet zagrmjeti i orgulje Lisinskog pod prstima i nogama francuskog orguljaša Oliviera Latryja.

Publiku će razveseliti i ponovni dolazak uvijek omiljenih Bečkih dječaka, a drugi projekt Muzičke akademije u ciklusu bit će “Židovska rapsodija”, koncert s djelima Bjelinskog, Gershwina i Bernsteina.

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka izvest će s Akademskim zborom “Ivan Goran Kovačić” i zvjezdanim kvartetom vokalnih solista Verdijev “Requiem” u povodu 10. godišnjice prerane smrti maestra Vjekoslava Šuteja, studentski Simfonijski orkestar i zbor Muzičke akademije oslobodit će svoju veliku mladenačku energiju u Beethovenovoj “Devetoj simfoniji”, a sezonu će otvoriti Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Nikše Bareze programom Lisinski 200.

Ljubav bez zlobe?

Tim će se koncertom dvorana koja nosi njegovo ime odužiti prije 200 godina rođenom skladatelju čija je opera nadahnula i moto sljedeće sezone u obliku pitanja: “Ljubav bez zlobe?”.

U ciklusu Lisinski subotom svoju će stogodišnjicu proslaviti Zagrebački kvartet s gostima te praizvedbom novog djela Srđana Dedića skladanog upravo za ovaj ansambl.

Naposljetku, nakon ovosezonskog nastupa okrunjenog Gotovčevom “Himnom slobode”, maestro Ivan Repušić pobrinut će se i u sljedećoj sezoni za još senzacionalniju afirmaciju jednog hrvatskog autora. S Orkestrom Minhenskog i Zborom Bavarskog radija na koncertima u Münchenu i Zagrebu izvest će, a i snimiti, monumentalni “Hrvatski glagoljaški rekvijem” Igora Kuljerića.

Lijep završetak predstavljanja sljedeće bila je najava koncerta na kraju ove sezone: Tomislav Mužek otpjevao je jednu od prelijepih kancona s kojima u Lisinskom nastupa 26. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije