Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Bandić će predstaviti novi Filmski ured Grada Zagreba

U jeku skandala oko Kina Europe, otvara se novi zagrebački Filmski ured koji će voditi mlada producentica Mija Pećina
07. svibnja 2019. u 13:48 1 komentara 497 prikaza
Milan Bandić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Zahvaljujući prirodnim ljepotama, kvalitetnim filmskim radnicima i garantiranim poreznim poticajima, Hrvatska je sve atraktivnija destinacija za brojne strane filmaše. Ne čudi stoga da se osim Hrvatskog audiovizualnog centra kao krovnog nacionalnog tijela osniva i sve više lokalnih ustanova kojima je cilj dodatno promovirati pojedine dijelove Hrvatske i u njih privlačiti nove filmske projekte.

Sudeći po najavama, takvu bi ulogu trebao imati i Ured za film Grada Zagreba koji će sutra u Kući hrvatskog filma službeno predstaviti gradonačelnik Bandić, ali i novi ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl, producent Igor Nola, direktorica turističke zajednice Martina Bienenfeld i niz drugih “teškaša” koji rijetko sjedaju za isti stol.

Javnosti će tu biti predstavljena i Mija Pećina, mlada producentica koja je nekoliko godina u Dubrovniku organizirala Libertas film festival, a potom i zagrebački Fantastic.

Mija Pećina | Autor : Martina Popovčić/PIXSELL Foto: Martina Popovčić/PIXSELL

Ona je već imenovana voditeljicom novog Filmskog ureda i kao takvu ju je, baš u jeku skandala oko Kina Europa, kolegama koji rade u Kući hrvatskog filma predstavio Vinko Brešan, ravnatelj Zagreb filma, pod kojim će formalno djelovati zagrebački Filmski ured.

Zbog toga su se među filmašima počele širiti teorije da bi se preko Filmskog ureda ili čak unutar njegova djelovanja moglo tražiti i potencijalno rješenje za kino Europa, iz kojega do 1. lipnja moraju izaći Boris T. Matić i njegov Zagreb Film Festival.

Zagreb: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa' 1. lipnja Odbili prijedlog ZFF-a: Grad Zagreb ipak zatvara Kino Europa

Hoće li to zaista biti tako, mogli bismo otkriti već na sutrašnjem predstavljanju.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • zip123:

    Jos radnih mjesta za one koji se nesjecaju da su mu rodjaci.