Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
quo vadis, aida?

Pogledajte još neobjavljeni isječak iz potresnog filma o Srebrenici Jasmile Žbanić

Foto: Screenshot
1/2
02.12.2020.
u 15:38

Novi igrani film redateljice Jasmile Žbanić, Quo Vadis, Aida?, od sutra, 3. prosinca u 20 sati započinje online distribuciju u Hrvatskoj i regiji na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Nakon predstavljanja na nizu svjetskih filmskih festivala i kino distribucije u Bosni i Hercegovini, novi igrani film redateljice Jasmile Žbanić, Quo Vadis, Aida?, od sutra, 3. prosinca u 20 sati započinje online distribuciju u Hrvatskoj i regiji. Film će gledateljima biti dostupan isključivo online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba 

Quo Vadis, Aida? film je koji progovara o genocidu u Srebrenici – naslovna junakinja Aida, nekadašnja profesorica tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a. Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni. 

Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju, kaže Jasmila Žbanić o procesu rada na filmu. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče. Želim da film kod publike pobudi osjećaje i pitanja koja postavlja. Da su nizozemski vojnici pokazali više empatije, bi li ova tragedija imala tako strašan ishod? Čak i kad nas institucije i vlade iznevjere, još uvijek imamo slobodu osjećati druge i pomagati drugima. No mi smo stalno vođeni osjećajima sebičnosti – jer kapitalizmu je potrebna sebičnost da preživi, ali to vodi Zemlju i sve nas prema katastrofi, dodaje Žbanić. 

QVA_4 from Deblokada on Vimeo.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Ovo nije film usmjeren protiv institucija i ideja koje zastupa UN. Upravo suprotno, ovaj film nas upozorava da moramo poboljšati i podržati naše institucije. UN su politički blokirali pojedini svjetski političari. Okretanje leđa Srebrenici bila je isključivo politička odluka. Sve što je moguće je učinjeno da se zavežu ruke UN-u. No to također ne oslobađa Nizozemce krivnje. Oni su imali puno predrasuda prema bosanskim muslimanima, kao i vrlo kolonijalan pogled na ljude uopće. Florence Hartmann u svojoj knjizi 'Krv realpolitike – afera Srebrenica' pojašnjava kako funkcionira politički sistem. Da se Srebrenica dogodila danas, u 2020., ishod bi bio identičan. EU ne bi pomaknula prstom. I to je ono što me užasava, zaključuje Jasmila Žbanić.  

Film Quo Vadis, Aida? svjetsku je premijeru imao na 77. venecijanskoj Mostri uz izvanredan prijam kod publike i kritike, da bi se potom predstavio na relevantnim filmskim festivalima diljem svijeta: međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, festivalima u Hamburgu (Njemačka) i Antaliji (Turska), egipatskom El Gouna festivalu, u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos International Film Festivalu te na francuskom Arras Film festivalu. Dosad je osvojio niz priznanja – na venecijanskom festivalu čak tri: nagradu UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagradu SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije, na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film. Također, Quo Vadis, Aida? ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.  

Pored redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić, autorsku ekipu filma čine: Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH). Film je realiziran u koprodukciji s Coop99 (Austrija),  Digital Cube (Rumunjska), N279 Productions (Nizozemska),  Razor Film  (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška). Partner filma je Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF. 

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
23:46 02.12.2020.

Mene zanima gdje je potresni film o Vukovaru.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
07:19 03.12.2020.

A što kaže mladi gradonačelnik Banja Luke ??

SM
Smola
09:18 03.12.2020.

Jel i ovo financirao HAVC? Pitam za kolegu s posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije