Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Pogled na rub današnje Afrike kroz objektiv Pietera Hugoa

Foto: Pieter Hugo
07.09.2017.
u 16:48

Organ vida ove godine organizira ukupno trinaest izložbi, petnaest razgovora, dvije radionice, projekcije dvaju filmova o fotografiji...

Deveti festival Organ vida otvoren je sinoć u MSU gostovanjem južnoafričkog fotografa Pietera Hugoa, sigurno najveće zvijezde festivala.

Njegova samostalna izložba naslovljena “Vjerojatni svjetovi, radovi iz zapadne Afrike, 2005.–2010.” sastoji se od tri autorove najpoznatije serije: “Nollywood”, “Trajna greška” i “Gadawan Kura – ljudi hijene”. Velik dio Hugoova opusa dokumentira život na periferiji afričkih društava, tematizirajući kompleksnu političku stvarnost rase i identiteta kroz konvencije portreta.

Tematikom tako savršeno podcrtava termin kojim je ovogodišnje izdanje festivala podnaslovljeno, a to je “Novi građani” proizašlim iz ideje redefiniranja pojma čovjeka koji živi u postapokaliptičnom 21. stoljeću. Organ vida ove godine organizira ukupno trinaest izložbi, petnaest razgovora, dvije radionice, projekcije dvaju filmova o fotografiji na čak šesnaest lokacija, a traje do 20. rujna. U Galeriji Greta je postavljena izložba tajvanskog umjetnika Sheng-Wen Loa “Bijeli medvjedi”, a u Galeriji Šira Davora Konjikušića “Autocesta”.

MSU između ostalog predstavlja i instalaciju “Sharkification” Christine de Middel, videorad “Imperial Courts” nizozemske umjetnice Dane Lixenberg, dobitnice fotografske nagrade Deutsche Börse te izložbe fotoknjiga “Fotobookfestival Kassel” i dobitnika Dummy Award Kassel.

U Francuskom paviljonu može se pogledati rad umjetnice Anouk Kruithof “Ego, eco, crescendo”, u galeriji Arheološkog muzeja rad Dragane Jurišić “YU: Izgubljena zemlja”, u Galeriji Kranjčar izložba australsko-njemačke umjetnice Katrin Koenning “Na neodređeno”, a u Orisu – Kući arhitekture “Jeliba, muette” Danka Stjepanovića. Muzej za umjetnost i obrt donosi izložbu suvremene finske fotografije “Neovisnost kroz objektiv”, koja se realizira u suradnji s Backlight Photo Festivalom i međunarodnim partnerima kao dio programa obilježavanja stogodišnjice finske neovisnosti ove godine.

Novost ovogodišnjeg izdanja je i dodjela nagrade Marina Viculin, nazvane po povjesničarki umjetnosti, kustosici i ravnateljici Klovićevih dvora, zaslužnoj za promociju fotografske umjetnosti. Ovogodišnji laureat već je izabran, to je Bojan Mrđenović za svoj rad u nastanku “Highway”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije