Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Pijetlovi zornjaci zakukurikat će večeras u galeriji Greta

Ivan Novak
Foto: ivan novak
1/3
10.04.2017.
u 14:00

Izložba mladog akademskog umjetnika Ivana Novaka moći će se razgledati do 15. travnja

"Zornjaci", izložba mladog akademskog umjetnika Ivana Novaka otvara se večeras u 20 sati u zagrebačkoj galeriji Greta, Ilica 92. Riječ je o skulpturama pijetlova - zornjaka koji simboliziraju jutarnje buđenje i ustajanje, a izložba će se moći pogledati do 15. travnja svakog dana od 17 do 20 sati.

U galeriji Greta izložit će se ukupno 54 rada, 27 skulptura i 27 crteža zornjaka, kokota, pijetlova, horoza ili kopuna u svoj svojoj imaginativnoj raskoši. Ciklus pijetlova-zornjaka nastajao je u posljednje četiri godine u Novakovom ateljeu u Petrinji gdje je danima odabirao najkvalitetnije drvo i oblikovao komade od prokoroma kako bi na jedan imaginaran, a opet realističan način dočarao figuru pijetla u njegovoj punoj snazi i ljepoti.

Foto: ivan novak

Pijetao je obična domaća ptica i o njoj se nema naizgled puno toga za reći. Novak ih namjerno imenuje zornjacima, jer osim što kukuriču u zoru, oni asociraju na jutarnji seks, također tzv. zornjak. Za Novaka pijetao ima određenu simboliku i mjesto u kulturološkim i civilizacijskim relacijama i referencijama. Uz sve konotacije koje o pijetlu sigurno zna, Novak je imajući na umu različite aspekte simboličkih, metaforičkih, personifikacijskih i drugih konotacija koje pijetao ima u kulturnom panoptikumu svijeta, krenuo u obradu iz drugačijeg ugla i inspiracije. U liku pijetla prije svega je vidio ljepotu pokreta, oblika i forme pijetla, i mogućnosti stalnih transformacija, metamorfoza, preobrazbi.

Postoji jedna zanimljiva podudarnost vezana uz ovu izložbu. Naime, 28. siječnja 2017. obilježen je prvi dan kineske Nove godine, godine Vatrenoga Pijetla. Taj je datum ujedno i umjetnikov rođendan.
Ulaz na izložbu je besplatan tijekom svih pet dana trajanja izložbe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije