Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Braco Dimitrijević

Instalacijom u Veneciji predvidio je izbjegličku krizu na tlu Europe

Foto: msu
1/5
28.04.2017.
u 11:19

Dimitrijević je upravo u zagrebačkom MSU 1973. godine postao prvi konceptualni umjetnik koji je imao samostalnu izložbu. Slavnom umjetniku ovo je prva retrospektiva u Zagrebu nakon 16 godina

Pionir konceptualne umjetnosti Braco Dimitrijević nakon 16 godina ponovno ima veliku retrospektivu u Zagrebu, otvorenu sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti.

– Braco je jedan od najistaknutijih konceptualnih umjetnika u svijetu, utjecao je na brojne konceptualne prakse te izlagao na najuglednijim smotrama suvremene umjetnosti u svijetu – kazala je kustosica izložbe i ravnateljica MSU Snježana Pintarić.

Upravo je ta ustanova još 1973. organizirala Dimitrijevićevu samostalnu izložbu, što je ujedno bila i prva muzejska samostalna izložba jednog konceptualnog umjetnika u ovom dijelu Europe.


 

Obuhvaćajući najvažnije faze stvaralaštva autora koji je još od šezdesetih prisutan na međunarodnoj sceni, izložba na dva kata donosi 160 radova, od prvih slika i početaka konceptuale, preko niza atraktivnih instalacija iz serije Posthistorijski triptih, do radova nastalih baš za izložbu u MSU.

Svi oni svjedoče o stalnoj preokupaciji Dimitrijevićeva opusa: relativnosti povijesti i povijesti umjetnosti te fenomenu slučajnosti. On kazuje da u povijesti ne postoji trenutak koji nije bitan, da periferija može postati centar te da je umjetnost besklasna.


 

– Umjetnikom se ne postaje studiranjem. Umjetnik se rađa kao neolitsko biće koje mora reagirati na svaku situaciju, a nadam se da će se refleksi toga vidjeti i na ovoj izložbi – rekao je Dimitrijević, podsjećajući kako su neki od njegovih radova anticipirali događaje, ne samo u umjetnosti, poput postmodernizma, nego i u društvu, poput instalacije s barkom izlagane u Veneciji, vezane uz temu imigrantske krize.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Treći
Treći
14:30 03.05.2017.

Ha, ha, ha... to genije, to slavan, to predvidio... Ehm, vi to ozbiljno? Ups.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije