Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. Varaždinske barokne večeri

Podvig katedralnog zbora jedan od dragulja bogatog programa

VBV
Foto: VBV
1/3
06.10.2016.
u 17:42

Svim glazbenicima koji su sudjelovali u izvedbi Bachove Muke po Ivanu pripala je festivalska nagrada Ivan Lukačić, dok su nagradu Jurica Murai dobili Jordi Saval i Monika Leskovar

Varaždin je prošlog i početkom ovog tjedna brujao baroknom glazbom u prelijepim baroknim crkvama, a Varaždinske barokne večeri nastavile su i lijep običaj priređivanja koncerata i u široj regiji, od dvorca Trakošćan do križevačke katedrale.

Festival od nacionalnog i međunarodnog značaja nastavio je i s dobrim i vrlo korisnim običajem organizacije glazbenih priredbi u suradnji s državama partnerima. Tako su Varaždinske barokne večeri postale i mjesto diplomatsko-kulturnog nadmetanja.

Nakon Njemačke, Češke, Poljske, Slovačke, Izraela, Austrije, Ruske Federacije, Italije i Francuske, ove je godine zemlja-partner 46. Varaždinskih baroknih večeri bila još jedna europska kulturna i glazbena velesila – Španjolska.

S iberskog poluotoka pred publiku u Varaždinu u proteklih su deset dana tako stigli brojni eminentni glazbenici i ansambli s reprezentativnim i raritetnim programima. Organizatori festivala su iznimno zadovoljni i odazivom publike koja je, kako kažu, hrlila i punila sve prostore u kojima su nastupali gosti iz Španjolske.

Podvig domaćih snaga

No, varaždinska je katedrala bila prepuna i prošle subote navečer, kada je na programu bio najveći ovogodišnji projekt ostvaren domaćim snagama.

Veliki oratorijski koncerti jedna su od najvažnijih i najatraktivnijih festivalskih tradicija koju su, osim brojnih uglednih gostiju iz inozemstva, obogaćivali i nastupi domaćih ansambala, solista i dirigenata, od Lovre Matačića i Milana Horvata, do Vladimira Kranjčevića i Saše Britvića. Tu je tradiciju, u svom do sada najvećem dirigentskom pothvatu, ove godine nastavio vrijedan varaždinski kantor, skladatelj, orguljaš i dirigent Anđelko Igrec, a izvedba monumentalne Bachove Muke po Ivanu bila je i kruna djelovanja i neprekidnog napredovanja varaždinskog katedralnog zbora Chorus angelicus.

Svoje anđeosko ime zbor je u potpunosti opravdao uzornom pripremljenošću i pod vodstvom maestra Igreca nadahnutim pjevanjem u pomno i pažljivo oblikovanim dramatskim zborskim ulomcima i meditativnim koralima Bachova oratorija. Zbor je bio najsjajniji, pa zato i zasluženo najvećim ovacijama zadovoljne publike na kraju večeri pozdravljen biser ove izvedbe.

Težak i zahtjevan instrumentalni dio izvedbe iznio je Hrvatski barokni ansambl. Na samom početku, u dramtičnom uvodnom zboru, glazbena se konstrukcija, doduše, opasno zaljuljala. Možda i zbog treme, nedostatnog iskustva dirigenta ili slabije koncentracije ansambla, ostinatna figura gudača zvučala je zamrljano, no barem je kontrabas bio ustrajan i pouzdan kao temelj harmonije i ritma.

Ipak, kako je odmicala, izvedba je i u tom segmentu rasla u kvaliteti, s mnogim lijepo izvedenim preplitanjima dionice continua (osobito lutnje!) s glasovima dobre solističke postave. Uz Ivanu Lazar, Martinu Borse, Dejana Maksimilijana Vrbančiča i Matiju Meića, soliste je zvonko i razgovjetno predvodio tenor Hugo Hymas u ulozi evanđelista, a kao Pilat te u basovskim arijama briljirao je Krešimir Stražanac.

Kao nezaobilazan ansambl u glazbi baroka i starijih epoha još jednom se pokazao i vokalni ansambl Antiphonus, a Varaždinske barokne večeri nezamislive su i bez doprinosa Varaždinskog komornog orkestra uz koji je, u nedjelju, nastupio još jedan izvanredan hrvatski glazbenik Pavao Mašić. U programu "Njemačke večeri" Mašić je svirao čak tri glazbala: čembalo, orgulje i fortepiano. Činjenica da su mu na pozornici koncertne dvorane varaždinskog HNK bila na raspolaganju takva tri glazbala govori o još jednoj tradiciji o kojoj se u Varaždinu vodi računa: o onoj koja gradi nove i brine o starim glazbalima. 

Kao još jedan lijep znak čvrste isprepletenosti festivala i bogate glazbene tradicije grada, na posljednjem koncertu, u utorak 4. listopada, u katedrali su priliku za nastup dobili nagrađivani učenici varaždinske Glazbene škole.

Festivalske nagrade 

U sklopu festivala održane su i brojne popratne manifestacije, izložbe, predstavljanja knjiga i CD-a, literarne večeri, a u nedjelju, 9. listopada, bit će održana i tradicionalna zaključna misa zahvalnica u katedrali. 

No, prije zahvale Bogu, festivalskim nagradama organizatori i Grad Varaždin zahvalili su umjetnicima čiji su umjetnički dometi, prema odluci stručnog žirija, bili najsjajniji dragulji bogatog programa festivala. 

Nagrada nije ni mogla, ni smjela zaobići legendarnog španjolskog glazbenika Jordija Savala, koji je održao recital na violi da gambi, ali ni Moniku Leskovar za njezinu izvedbu probranih suita za violončelo solo J. S. Bacha. To dvoje umjetnika dobitnici su nagrade "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju. Dodatni, pak, zaslužen i hvalevrijedan poticaj u daljnjem radu ovdje već nahvaljenom zboru varaždinske katedrale i Anđelku Igrecu bit će festivalska nagrada "Ivan Lukačić" za najviši izvodilački domet ansambla, koju je žiri dodijelio svim izvođačima Bachove Muke po Ivanu. 

Zemlja-partner 47. Varaždinskih baroknih večeri 2017. godine bit će Mađarska. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije