Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena svečanost

Bečki dječaci kao dar iz Austrije otvorili Varaždinske barokne večeri

vbv
VBV
22.09.2012.
u 10:29

Festival je otvorio Josipović, a najsrdačnije je primljen i govor veleposlanice Austrije

Republika Austrija kao zemlja-partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri baš se iskazala. Austrijska veleposlanica Andrea Ikić-Böhm najprije je u srdačnom govoru izrazila zadovoljstvo svoje zemlje skorim ulaskom Hrvatske u EU, a potom su nam najljepši glazbeni dar isporučili Pjevački zbor bečkih dječaka uz izvrsni ansambl Bach Consort Wien.

Za razliku od prethodnih gostovanja globalno poznatih dječaka u mornarskim uniformicama u Hrvatskoj, kada su se predstavljali uglavnom revijalnim programima, ovaj smo ih put čuli u jednom ozbiljnom programu, pravom kontekstu u kojem mogu iskazati pjevačku tradiciju dugu više od pet stoljeća.

 

U odnosu na vršnjake iz engleske Kraljevske kapele iz Cambridgea, koje smo slušali ovog ljeta u Dubrovniku, Bečki dječaci se na trenutke doimaju malo plaho, pa im takav ispande i poneki zapjev i pokoja sitna nesigurnost u intonaciji, ali bez obzira opravdali su svoju slavu i priuštili nam usrdne i plemenite izvedbe dviju skladbi napuljskih baroknih majstora. Najprije su, pojačani s nekolicinom starijih i dubljih glasova – bivših Bečkih dječaka, otpjevali Magnificat Francesca Durantea, a na kraju poznatiju kantatu Stabat mater Giovannija Battiste Pergolesija. U ovoj potonjoj skladbi osobito su ljupki bili mali solisti. Osobito fascinantna bila je vokalna ornementacija u jednoglasnoj izvedbi čitavih dionica zbora.

 

Dirigent Ruben Dubrovsky majstorski je vodio oba ansambla, a u višestavačnoj sonati suitnog karaktera \"Armonico Tributo\" Georga Muffata i njegov se Bach Consort iskazao kao sjajno uvježban sastav koji muzicira s profinjenom lakoćom, na zadovoljstvo samih glazbenika i publike.

Prije samog koncerta prvi je govor održao varaždinski gradonačelnik Habuš, koji nije propustio posebno pozdraviti svog stranačkog šefa prvog potpredsjednika Vlade, ali jest varaždinskog biskupa Mrzljaka koji je u katedrali ipak prvi domaćin. Ministarstvo kulture predstavljao je zamjenik ministrice Šipuš, a festival je otvorenim proglasio predsjednik Josipović.

Nebo iznad grada sinoć je obasjao i već tradicionalni vatromet, a barokna će glazba odjekivati sljedećih deset dana ne samo u Varaždinu nego i Trakošćanu, Belcu, Varaždinskim toplicama, Križevacima, Krapini, Prelogu i Ludbregu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije