Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U znaku Rusije

Barok kako ga sviraju i pjevaju izvrsni Rusi

sopranistica ana gorbačova
marko jurinec/pixsell
22.09.2013.
u 14:12

Varaždinske barokne večeri otvorene su koncertom izvrsnog ruskog ansambla Pratum integrum. Zemlja gost festivala je Ruska federacija

 

Petar Veliki tek je gradio Sankt Peterburg u vrijeme kad je europski umjetnički i graditeljski barok već bio na vrhuncu. Zato i nije čudo što su ruski glazbenici na otvaranju 43. Varaždinskih baroknih večeri svirali i pjevali Händela, Rameaua, Vivaldija i Telemanna.

Ipak, zahvaljujući kulturno-politički značajnom i važnom partnerstvu s Ruskom federacijom na programu ovogodišnjeg festivala, koji traje do 1. listopada, naći će se i mnoga za hrvatsku publiku raritetna otkrića. Jedno od njih bila je Sinfonia in C, tek prije desetak godina otkrivena skladba ukrajinskog skladatelja Maksima Berezovskog. Doduše, nije riječ o baroku nego o ranoj klasici, ali vrijedilo je upoznati ga u skladbi koja je svojom svečanom radošću bila izvrstan signal na početku festivala.

Moskovski ansambl Pratum integrum pokazao je i stilom i tehnikom visoku razinu muziciranja koja nimalo ne zaostaje za kvalitetom sličnih specijaliziranih zapadno-europskih sastava. Bez obzira na pokoju intonativnu nečistoću u bravuroznim koloraturama baroknih arija publiku je šarmirala i vrlo mlada sopranistica Ana Gorbačova zaradivši svoj udio ovacija u prepunoj katedrali, a iznenađenje večeri priredio je sjajni violinist Dmitri Sinkovski. Budući da u popratnim tekstovima (koji, usput rečeno, vape za lekturom!) nije spomenuta njegova paralelna kontratenorska karijera, mnogi su ostali zapanjeni kada je Sinkovski, nakon izvrsne izvedbe Vivaldijevog Violinskog koncerta u d-molu posvećenog njemačkom violinistu Pisendelu, pred publiku izašao bez violine i pjevački čak i zasjenio Gorbačovu u duetu iz Händelove opere Tezej.

Vrlo su lijepo muzicirale i Jekaterina Drjažina i Olga Ivušeikova na baroknoj poprečnoj, odnosno blok-flauti u Telemannovom Koncertu u e-molu za ta dva glazbala, a svečanost je na kraju zaokružio nastup varaždinskog katedralnog zbora Chorus angelicus u izvedbi Händelove krunidbene himne Zadok the Priest pod ravnanjem Marija Igreca. Svečanost se nastavila na glavnom varaždinskom trgu gdje je vatromet zamijenila inventivna, atraktivna i duhovita animacija na pročelju gradske vijećnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije