Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Films like no other"

Počinju Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
13.08.2020.
u 16:00

Devetu godinu za redom od 15. do 17. kolovoza u Bolu na Braču održat će se Dani umjetničkog filma "Films like no other" s programom kratkih umjetničkih i nagrađivanih filmova hrvatskih, te probranih filmova indijskih autora i autorica.

Ovogodišnja lokacija prikazivanja je kino pod zvijezdama "Ljetno kino Bol", koje će tako tijekom tri dana ponovo postati jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje se može vidjeti suvremena umjetnička produkcija u formi videa i filma, ističe se u najavi.

Prve večeri, u subotu 15. kolovoza, na programu pod zajedničkim naslovom "We Travel a Lot" prikazuju se četiri filma. Film "Na plaži" Gorana Škofića, koji će tom prilikom predstaviti sam autor, nastao je u produkciji Kreativnog sindikata i tematizira "jedan kadar, jedno more, jedno nebo i jednu plažu i puno ljudi koji nekamo odlaze".

Slijedi novi i nagrađivani animirani film Natka Stipaničeva "Arka", dvostruki laureat Festivala mediteranskog filma Split 2020, gdje je dobio nagradu za Najbolji hrvatski kratkometražni film te za Najbolji scenarij hrvatskog kratkometražnog filma. Film je također osvojio nagradu na festivalu u Taboru za Najbolji film u domaćoj konkurenciji te Posebno priznanje na Supertoon International Animation Festivalu 2020.

Treći film u programu bit će "Porvenir" Renate Poljak, nastavak i kraj trilogije započete filmom "Partenza", koji je svoju međunarodnu premijeru imao na festivalu u Oberhausenu u travnju 2020. i koji se bavi temom odlazaka, obećane zemlje te "kraja svijeta". Prvu festivalsku večer završit će projekcija filma "We Travel a Lot" Nike Radić, sniman tijekom rezidencije Goethe instituta u Vili Kamogawa u Kyotu.

Program pod nazivom "Priroda našeg oblika - The Nature of Our Form" u nedjelju, 16. kolovoza, prikazuje presjek suvremene indijske kinematografije u izboru Renate Poljak i na prijedlog indijske kustosice Veeranganakumari Solanki.

Večer otvaraju začudni i magični filmovi poznate filmske autorice Payal Kapadia "And What is the Summer Saying" i "The Last Mango Before the Monsoon" (dobitnik dvije nagrade na festivalu u Oberhausenu 2015; FIPIRESCI nagradu kao i specijalnu nagradu žirija), filmovi "snimani na rubu džungle, u kojima šuma postaje protagonistom s kojim ostala lica istražuju odnose, preživljavanje, osobne povijesti i žudnje.

Slijedi "posveta riječi i izvorima vode" u dva filma Molle Sagara, a teme obitelji, povijesti, mita i teritorija spajaju se u sjećanja okoliša i u posljednjem filmu večeri "Home" Yasmin Jahan Napur. "Svi ti filmovi, kako kaže kustosica, obraćaju se jedan drugome šapatima nade i čežnje... žudnjom za slušanjem... kako bi se čulo i naučilo... naučilo kako živjeti", stoji u najavi.

Posljednja festivalska večer, u ponedjeljak 17. kolovoza, donosi projekciju nagrađivanog igrano-dokumentarnog dugometražnog filma prema motivima iz pripovijetke Antona Šoljana "Kratki izlet" uspješnog redatelja mlađe generacije Igora Bezinovića, koji predstavlja alegorijsko putovanje u nepoznato.

Fillm je dobitnik nagrade za najboljeg redatelja i nagrade žirija mladih kritičara na Andrey Tarkovsky International Film Festivalu 2017., a bio je i potpuno neočekivani dobitnik Velike zlatne arene za najbolji film na Pula film festivalu kao i Zlatne arene za oblikovanje zvuka na istom festivalu 2017. Film je kritičarka Jessica Kiang (The Playlist) okarakterizirala kao "prekrasnu priča o izgubljenom vremenu. Razigrano i duboko".

Filmska manifestacija "Films like no other" održava se uz potporu Hrvatsko audiovizualnog centra (HAVC), a na inicijativu i poziv splitske međunarodno priznate umjetnice bolskih korijena Renate Poljak. Svi filmski programi su besplatni i svake večeri prikazivanje počinje u 22 sata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije