Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

U Londonu digli spomenik crnkinji s mobitelom u ruci

U Londonu je postavljena skulptura "Reaching out" kipara Thomasa J. Pricea, jedna od rijetkih u Velikoj Britaniji koje prikazuju crnu ženu.
11. kolovoza 2020. u 10:47 1 komentara 726 prikaza
Foto: Instagram

Usred bujanja prosvjednih pokreta protiv rasne diskriminacije, na tapet su došli i spomenici povijesnim ličnostima. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo glorificiranjem kontroverznih ličnosti u javnom prostoru, a u SAD-u i Engleskoj pribjegli su i uništavanju takvih spomenika opresiji. Rezultiralo je to prepoznavanjem potrebe da se u gradskim prostorima počast oda i povijesno zanemarivanim velikanima, kao i umjetničkim djelima nebijelih umjetnika i umjetnica. U Londonu je tako niknuo i spomenik neimenovanoj crnkinji kipara Thomasa J. Pricea. Visoka gotovo tri metra, skulptura nazvana “Reaching out” nalazi se u parku pored kvarta Stratford, a prikazuje crnkinju, odjevenu u svakodnevnu odjeću, kako gleda u pametni telefon. Ukratko, žena kakvu prosječni stanovnik Londona na putu na posao vidi barem deset puta – umjetnost svakodnevice, moglo bi se reći.

Branko Ružić Teme poput abortusa vade se za skupljanje predizbornih bodova i da se sakriju drugi problemi

– Htio sam da ovo djelo ljudima pruži priliku da se povežu s prikazom nekoga koga možda ranije ne bi ni primijetili. Često je najmoćnija osoba u društvu ona koja se naizgled stapa s pozadinom – rekao je Price, čija je skulptura jedna od šačice kipova u Velikoj Britaniji koji prikazuju nebijele žene te jedna od rijetkih koje je izradio crni kipar.

gaf Georgea RR Martina Autor "Igre prijestolja" optužen za rasizam i transfobiju

– Iako je London jedan od rasno najraznovrsnijih gradova na svijetu, većina javnih skulptura prikazuje bijele povijesne figure. Neugodna istina je to da naša nacija i naš grad duguju velik dio svog bogatstva svojoj ulozi u trgovini robljem – kazao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan koji je objavio poziv za veću diverzifikaciju umjetnosti u gradskim prostorima.

Žena bi mogla izgubiti stan uredno kupljen
apsurdna situacija
Kupila stan s čistim papirima i uložila mnogo novca u renovaciju, a sada bi mogla ostati bez njega
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!