Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preporučujemo najbolje igre za pod bor

PlayStation je za avanture, Nintendo za obiteljske igre

storyeditor/2022-12-15/ezgif_com-gif-maker__15_.jpg
Foto: SONY PLAYSTATION
1/2
16.12.2022.
u 21:27

Ova je godina bila izrazito bogata atraktivnim naslovima na obje platforme, što znači da trebamo dobro promisliti kome bi koja igra najbolje odgovarala

Bliži se vrijeme darivanja, a s njim i veliki popusti na sada već tradicionalno preskupe videoigre i igraće konzole. Vrijeme je to u kojem će mnogi poželjeti razveseliti svojeg omiljenog gamera ili gamericu, međutim, ako niste dio toga svijeta, mogli biste se naći u dilemi što kupiti.

Večernji list pripremio je popis najboljih igara u 2022. godini, fokusirajući se na Sony PlayStation i Nintendo, dvije u nas najpopularnije platforme.

Xbox u RH zaostaje

Iako je većina igara sada već dostupna na više od jedne konzole, oba proizvođača neke od najatraktivnijih igara čuvaju kao svoje ekskluzive. Ako ste odlučili odriješiti kesu i svojim najdražima kupiti konzolu, to znači da trebate dobro razmisliti kome je zapravo kupujete: za klince i obiteljsku zabavu više je atraktivnih igara vezano uz konzolu Nintendo Switch, dok su ozbiljnije i često zahtjevnije avanture i pucačine vezane uz PlayStation, pogotovo relativno novu peticu. Tu je i moćni Microsoft Xbox u kojeg se kunu mnogi profesionalni gameri, međutim u Hrvatskoj još nije ni blizu razbijanju duopola PlayStationa i Nintenda, što znači da ćete na njemu vjerojatno imati mnogo manje prijatelja.

Mnogi su nas tijekom godine pitali isplati li se i dalje kupiti PlayStation 4 i odgovor je da, pogotovo ako se ne radi o jako zagriženim igračima i/ili ako odaberete PlayStation 4 Pro, ali imajte na umu da će sve novije igre biti primarno prilagođene petom izdaju konzole, što znači da možda nećete moći ostvariti njihov pun potencijal. Ako se odlučujete za PlayStation 5, koji je zaista velik tehnološki iskorak u odnosu na prethodnika, nešto novca možete uštedjeti kupnjom verzije bez čitača diskova, samo imajte na umu da to znači da će igrač biti osuđen isključivo na digitalne verzije omiljenih igara.

Nešto su manje razlike između različitih verzija Nintendo Switcha: ove godine predstavili su Switch OLED, koji ima nešto veći ekran i poboljšani zvuk, ali realno sve će igre jednako dobro funkcionirati na Nintendu Switch V2. Ako ga dominantno koristite spojenoga na TV, razlike doslovno nećete ni biti svjesni, a uštedjet ćete nešto novca u startu.

Što se samih igara tiče, u slučaju Sony PlayStationa, dvije ekskluzive koje su svakako obilježile godinu fenomenalne su akcijske avanture Horizon Forbidden West i nedavno objavljena God of War. U oba slučaja radi se o nastavcima već uspješnih igara koje su ih podigle na sasvim novu razinu i ukrale nam sate igraćeg života.

Horizon Forbidden West distopijska je avantura smještena u posttehnološki svijet u kojem su ljudi reducirani na plemena naoružana lukovima i strijelama, dok prostranstvima umjesto divljih zvijeri lutaju potpuno autonomni roboti. U tom kontekstu junakinja Alloy pokušava spasiti svijet od propasti, pri čemu mora posložiti djeliće zaboravljene povijesti i spoznati vlastitu sudbinu.

Foto: SONY PLAYSTATION

God of War smješten je pak u svijet nordijske mitologije, u kojem se bog Kratos sa svojim sinom Atreusom i obezglavljenim (!) bratom Mimirom probija kroz brojne izazove kako bi se riješio bijesa drugih bogova i osigurao opstanak vlastite obitelji. Obje igre prepune su borbe, šuljanja, ali i intenzivne, kompleksne priče koja može doći u prvi plan ako prilagodite težinu igre – idealno za samotne večeri uz konzolu i ignoriranje svega oko sebe.

Podjednako je velika i važna igra Elden Ring, koju se može igrati na PlayStationu, ali i na Xboxu i PC-ju. Japanski je to hit u režiji Hidetake Miyazakija, čiji je kompleksni i opasnostima nabijeni svijet pomogao izgraditi tvorac Igre prijestolja, legendarni fantasy autor George R.R. Martin! Ovaj brutalni akcijski RPG svojevrsni je nastavak Dark Soulsa pa, ako znate da je netko volio te igre, svakako ga razveselite Elden Ringom.

Za ljubitelje utrkivanja, ali i učenja o svijetu automobilskog kolekcionarstva, preporučujemo izvrsni, znatno unaprijeđeni Gran Turismo 7, a fanovima pomaknutih svjetova i neobičnih avantura također sjajnu igru Stray, u kojoj distopijski svijet pun napuštenih robota prelazimo u ulozi – mačke lutalice!

Što se Nintenda tiče, najatraktivnije igre iznova dolaze iz svjetova ekskluzivno građenih za njihove platforme, a ove godine posebno se istaknuo Kirby and the Forgotten Land, neodoljiva platformska avantura u kojoj klincima dobro poznati ružičasti lik savladava prepreke, rješava zagonetke i bori se kako bi spasio oteta bićenca misteriozno prebačena u napušteni, nekoć očito naseljeni svijet.

Foto: Nintendo

Na vrhu ljestvica prodaje, dakle i popularnosti među igračima Nintendo Switcha, tradicionalno se nalaze igre iz svijeta Marija, pri čemu je apsolutni rekorder Mario Kart 8 Deluxe koji je, doduše, izašao 2017. godine, ali je 2022. predstavio niz novih terena koji daju dojam zasebne ili barem dodatne igre. Do danas je prodano gotovo pedeset milijuna primjeraka te igre, što je čini esencijalnim dijelom svake kućne kolekcije i jednim od najboljih darova za nove vlasnike Nintenda.

Tu su i nove sportske igre iz istoga svijeta: Mario Strikers: Battle League luda je nogometna igra neopterećena pravilima iz stvarnog nogometnog svijeta, a Nintendo Switch Sports sasvim novi paket sportskih simulacija, od tenisa do kuglanja, koji svoju popularnost gradi još od vremena konzole Wii i tuluma na kojima su i klinci i odrasli mlatili nevidljive lopte kontrolerima.

Za roditelje koji bi djeci rado omogućili borbenu igru bez stvarne pucačine odličan je Splatoon 3 u kojem igrači jedni druge polijevaju mlazovima boja. Međutim, treba imati na umu da je za ovu igru vrlo važno imati pretplatu koja omogućava online duele, a ako se želite boriti kod kuće, potrebno je da svaka osoba ima vlastitu konzolu i kopiju igre, što poprilično otežava stvar.

Mnogima omiljeni Pokémoni također su dominirali godinom: nakon superpopularne igre Pokémon Legends: Arceus koja je obilježila 2022., u predbožićnom vremenu dobili smo i Pokémon Scarlet i Violet koji su oborili Nintendov rekord prodaje u prvom vikendu – u samo tri dana kupilo ih je čak deset milijuna ljudi!

Mario upoznaje Rabbidse

Zadnjih godina na Nintendu su sve popularnije i igre iz svijeta Rabbidsa, ludih bijelih zečeva koji se redovito uvaljuju u nevolje. Klinci obožavaju obiteljsku igru Rabbids: Party of Legends u kojoj moraju obavljati različite fizičke radnje kako bi donosili bodove svojim virtualnim junacima, a ove godine objavljena je i Mario + Rabbids Sparks of Hope, u kojoj se iznova spajaju dva omiljena svijeta.

Premisa igre jednostavna je: Mario i njegova družina zarobljeni su u svijetu koji je "potrgan" katastrofom koju su pokrenuli nestašni Rabbidsi, a spasiti ga mogu samo ako eliminiraju sve napasti koje su ga nenadano naselile. Otvoreni svijet u kojem nailazimo na brojne bitke na poteze izazovan je i zabavan, savršen za razvijanje taktičkih sposobnosti nešto starijih klinaca i odraslih željnih opuštanja. A za blagdane nam je baš to najpotrebnije, zar ne?

>> VIDEO Kada je suhi kašalj simptom COVID-a, gripe ili respiratornog sincicijskog virusa? Prepoznajte razliku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije