Naslovnica Kultura Glazba

Pijanist Vitomir Ivanjek oduševio Bečane svojom virtuoznošću

Ivanjek je bečkoj publici predstavio hrvatske božićne pjesme u vlastitim obradama za glasovir te izbor iz domaće i svjetske glasovirske literature
17. prosinca 2012. u 16:11 4 komentara 48 prikaza
vitomir ivanjek
Foto: Snježana Herek/VLM

Slušajući pijanista Vitomira Ivanjeka, jednog od brojnih hrvatskih glazbenika školovanih u austrijskoj metropoli, na bravuroznom Božićnom koncertu održanom u nedjelju u koncertnoj dvorani Divertimento u Haus der Musik u Beču, bilo je jasno da je riječ o posebno glazbeno nadarenom umjetniku kojeg zanima isključivo vrhunski pijanizam.

Ivanjek je bečkoj publici predstavio hrvatske božićne pjesme u vlastitim obradama za glasovir te izbor iz domaće i svjetske glasovirske literature. Koncert je započeo skladbom „Vu plavem trnaci“ Đ. Prejca, a završio ga Gruberovom „Tihom noći“. Svirao je i djela Pintarića, Bacha, Chopina, Brahmsa, Ivanjeka, Gershwina, Denza i Detonija. Virtuoznim muziciranjem, sjajnom tehnikom i upečatljivim glazbeno-scenskim nastupom i ove je godine Ivanjek ponovno digao na noge bečku publiku.

Četiri su puta Bečani pozivali na „bis“ maestralnog pijanista. Oduševljenje se na kraju pretvorilo u ritmički pljesak u taktu izvedenih glazbenih dodataka, kojim je inače zahtjevna bečka publika odala priznanje Ivanjeku za njegovu briljantnu interpretaciju i originalan način komuniciranja s njegovim poklonicima. Gost koncerta bio je gospel-zbor ''Sunce“ iz Zagreba, koji je uz klavirsku pratnju i ravnanje Vitomira Ivanjeka izveo njegove vlastite obrade za glasovir, kao i djela Maierhofera, Withersa i Huffa. Koncert su organizirali Haus der Musik, Veleposlanstvo RH u Beču i austrijski glazbenik Heinz Mandl.

Uvodnu riječ održala je dr. Zdenka Weber, savjetnica za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji. – Sretan sam da je bečka publika došla u ovako velikom broju i zahvalan sam svima koji su mi omogućili da ponovno u Beču, u kojem sam se školovao, održim ovaj već tradicionalni Božićni koncert – rekao je nakon koncerta za Večernji list Ivanjek, koji je dobitnik više hrvatskih i međunarodnih priznanja za svoje izuzetno glazbeno umijeće. Djeluje kao samostalni glazbeni umjetnik i izdao je više nosača zvuka. Sve je to bilo toliko fenomenalno da je šteta što ponovno treba čekati godinu dana do sljedećeg Vitomirova božićnog recitala.

>>Sjajan koncert hrvatskih studenta u Beču

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

  • a.j.killer:

    gospođi Snježani je svaki koncert sjajan. nije uopće loše biti laik, ali zašto takvi pišu 'kritike'?

  • Tot:

    Vitomir je odličan....

  • mirjana radaslic:

    Bez obzira na prethodni komentar i kritiku prisustvovala sam na nekoliko koncerata sjajnog glazbenika i uvijek me oduševljavao svojim muziciranjem