Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U susret Božiću

Sjajan koncert hrvatskih studenta u Beču

Zbor „Canisius“ s dirigentom S. Tomašem i AKroBiH
snjezana herak
17.12.2012.
u 12:17

Koncert je počeo Gruberovom „Tihom noći“ (Stille Nacht) u izvedbi zbora „Canisius“ i sopranistice Marije Livajušić, a završio je poznatim hrvatskim božićnim pjesmama „U to vrijeme godišta“ i „Narodi nam se kralj nebeski“

Sjajan Božićni koncert održali su u subota navečer u kripti bečke crkve sv. Kanizija studenti hrvatskog Kolegija koji djeluje u sklopu Hrvatskog povijesnog instituta (HPI) u Beču.

Koncert je pozdravnim govorom otvorio rektor hrvatskog Kolegija i HPI-a u Beču, provincijal Družbe Isusove, pater Ivan Koprek, izrazivši zadovoljstvo tradicionalnim okupljanjem hrvatskih studenta oko Kolegija koji unutar Instituta pomaže studentima u osiguravanju smještaja i snalaženju tijekom studija u Beču.

„ U potrazi za istinom i pravdom u današnjem globaliziranom svijetu zahvaćenom recesijom i krizom, značaj Božje riječi koja je tijelom postala i prebivala među nama, sve je veći“, istakao je pater Koprek, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u nazočnosti uglednih gostiju iz crkvenog, znanstvenog i javnog života Austrije i Hrvatske.

Skupu su bili nazočni i hrvatski konzul u Austriji Branimir Lončar i savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber.

Mješoviti zbor Canisius pod vodstvom Slave Tomaša te solisti, bivši i sadašnji studenti glazbe u Beču, Dijana Kos (sopran), Barbara Taušan (sopran), Marija Livajušić (sopran), Katarina Javora (orgulje), Željka Caparin (klavir), Iva Kovač (flauta), Josip Šustić (gitara), Luka Čapeta (gitara) i Mario Petrinjak (gitara) oduševili su bečku publiku, koja ih je nagradila burnim i dugotrajnim pljeskom pozivajući ih više puta na „bis“.

Koncert je počeo Gruberovom „Tihom noći“ (Stille Nacht) u izvedbi zbora „Canisius“ i sopranistice Marije Livajušić, a završio je poznatim hrvatskim božićnim pjesmama „U to vrijeme godišta“ i „Narodi nam se kralj nebeski“, koje je razdragana bečka publika otpjevala zajedno s zborom „Canisius“ i tamburašima „AKroBiH“ iz Beča.

Na repertoaru su bile i skladbe F. Grubera, S. De Forda, D. Bartoluccija, G. Caccinija, N. Kinga, W. Montgomeryja, F.B. Mendelsona, J.S. Bacha, Š. Marovića, A. Vivaldija G. Bizeta i A. Piazzolla.

Glazbenu svečanost uveličale su svojom nazočnošću mažoretkinje iz više hrvatskih gradova.

Vice rektor hrvatskog Kolegija Don Ivica Stanković rekao je nakon koncerta za Večernji list kako „Hrvatska može biti ponosna na svoju mladež, vrsne mlade hrvatske znanstvenike, postdiplomce i studente različitih struka koji se školuju u Beču i drugim austrijskim gradovima“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije