Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sarajevo film festival

Pandemijska priča o ćevapima otvara najveći festival u regiji

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
13.08.2021.
u 11:24

Večeras će filmski festival otvoriti svjetske premijere dvaju bosanskohercegovačkih filmova: “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibus “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7.

U Sarajevu je sve spremno za početak najvećega regionalnog filmskog festivala, koji večeras otvaraju svjetske premijere dvaju bosanskohercegovačkih filmova: “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibus “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7. Tanovićev film događa se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim restoranima, zapravo preispitujući životne odluke i prihvaćajući neminovne promjene. U glavnim su ulogama Branko Đurić Đuro i Izudin Bajrović, a istaknutu ulogu ima i naš Goran Navojec.

– Ideja se rodila ljetos na moru. Krenulo je od priče koji su ćevapi najbolji te smo shvatili da je to jako zanimljiva tema na koju nema odgovora. Tako je počelo, a i odavno sam htio ponovno raditi s Đurom te se sve nekako sklopilo u finu romantičnu komediju – rekao je Tanović, kojem je upravo komedija “Ničija zemlja” s Brankom Đurićem i Reneom Bitorajcem 2002. godine donijela nagradu Oscar.

Omnibus “Pisma s krajeva svijeta” nastao je pak pod mentorstvom Béle Tarra, kultnog mađarskog filmaša koji je nakon neuspjela pokušaja pokretanja filmske škole u Splitu svoje znanje i ugled prenio u BiH, gdje je pokrenuo ambiciozni međunarodni program film.factory za mlade filmaše. Tarr se u međuvremenu razočarao te povukao iz aktivnog angažmana u sarajevskoj filmskoj školi, no njegova prva generacija polaznika i dalje aktivno surađuje. Njih trinaestero u prvim danima lockdowna snimilo je 14 kućnih filmova, koji nam ujedinjeni u novom omnibusu dočaravaju kako su se prvi dani pandemije doživljavali u različitim krajevima svijeta.

U deset dana Sarajevo film festivala bit će prikazano više od stotinu filmova i TV serija, a zatvorit će ga svjetska premijera filma “Toma” Dragana Bjelogrlića. Radi se o impresionističkom portretu Tome Zdravkovića koji ga prati od početaka do vrhunca slave prikazujući i ljubavi koje su inspirirale njegove najveće hitove, kao i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Osim Tome, u filmu pratimo i živote poznatih umjetnika tog vremena: Silvane Armenulić, Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

Za nagrade Srce Sarajeva u četiri natjecateljska programa ukupno će se boriti 48 filmova, od kojih sedam hrvatskih.

Među njima je do sada najuspješnija “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, koja u Sarajevo dolazi s nagradama iz Cannesa i Pule, a paralelno s bosanskom projekcijom dolaze i sjajne vijesti da je film pronašao britanskog distributera, pa će idućeg proljeća zaigrati u Velikoj Britaniji i Irskoj. Hrvati će na “Murinu” čekati nešto kraće jer u naša kina film dolazi već 26. kolovoza.

U Natjecanju dokumentarnog filma u Sarajevu igraju čak tri hrvatska naslova: kratkometražni “Bosanski Brodvej” Jasmine Beširević, eksperimentalno-dokumentarni kratkometražni “Horizont” Tanje Deman te dugometražni “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića. Film je to koji je izazvao mnogo pozornosti i osvojio nagradu FIPRESCI na Motovun Film Festivalu, gdje je imao svjetsku premijeru. Radi se o fenomenalnom opservacijskom dokumentarcu koji nas vodi u srce ITAS-a, zagorske tvornice koju su nakon neuspješnog stečaja okupirali i preuzeli radnici. Jedinstven je to primjer radničkog samoupravljanja u modernoj Hrvatskoj, u kojem se prelamaju sve dobre i loše strane toga društveno-poslovnog modela.

U Natjecanju kratkometražnog filma prikazat će se deset filmova, od kojih su dva hrvatska: “Sve što dolazi” Mate Ugrina, kojem će ovo biti svjetska premijera, te “Kazneni udarac” Roka Bičeka, dok se u Natjecateljskom programu studentskog filma prikazuje hrvatski naslov “Čekaj me” glumca i redatelja Damira Markovine.

Počasno Srce Sarajeva ove godine pripast će legendarnom njemačkom redatelju Wimu Wendersu, kojem su recentniji filmovi “Buena Vista Social Club”, “Pina” i “Sol zemlje” donijeli nominacije za Oscar iako su filmskim znalcima neusporedivo draži i važniji njegovi kultni “Paris, Texas” i “Nebo nad Berlinom”. Wenders će u Sarajevu održati majstorsko predavanje, a Festival će organizirati i posebnu projekciju nedavno restaurirane verzije njegova filma “Hotel od milijun dolara”, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na velikom festivalu u Berlinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije