Naslovnica Kultura Glazba

Ovogodišnji Zagreb Guitar Festival okupio rekordan broj posjetitelja

Završeno je peto izdanje Zagreb Guitar Festivala koji je glavni grad Hrvatske na tjedan dana pretvorio u europsku prijestolnicu kulture i dobre glazbe
08. travnja 2019. u 13:10 181 prikaza
Zagreb Guitar Festival
Pogledajte galeriju 1/4

Peti Zagreb Guitar Festival okupio je više od 5 tisuća posjetitelja i zaljubljenika u kvalitetnu glazbu i klasični umjetnički izričaj i time nanovo potvrdio kako gitara u Hrvatskoj ima svoju publiku.

Nina Čalopek POČINJE MUZIČKI BIENNALE Umjetnost mora biti dio zajednice: Programi izlaze iz dvorana na ulice Zagreba

Tijekom tjedan dana festivala, koncerti u Mimari i Hotelu Westin bili su raspodijeljeni po žanrovima pa je tako fokus ovogodišnjeg Zagreb Guitar Festivala bio na južnoameričkim ritmovima poput tanga, sambe i flamenca koji su se izmjenjivali svakog dana trajanja festivala. Posjetitelji su tako imali priliku slušati najbolje svjetske gitariste na ‘Gipsy night’, ‘Brazilian night’, ‘Flamenco night’, ‘Classical night’ i ‘Eurostrings night’ večerima.

Zagreb Guitar Festival | Autor :

U apsolutnu zvijezdu festivala prometnuo se virtuoz Yamandu Costa koji je nastupio u sklopu ‘Brazilian nighta’. Radi se o strastvenom gitaristu koji svira tradicionalnu brazilsku gitaru sa sedam žica te dinamički u svojem stvaralaštvu miješa brazilsku tradicionalnu glazbu s tangom i flamencom. Publiku je oduševio i nastup braće Assad pred kojima je izvedena kompozicija The Walls koja simbolizira rušenje Berlinskog zida, a kod publike je izazvala stajaće ovacije.

U sklopu festivala s ciljem dodatnog populariziranja i približavanja gitare publici organiziran je i projekt “Gitarom po Hrvatskoj”. Tako je 10 mladih europskih pobjednika gitarističkih natjecanja okupljenih u platformi klasične gitare “Eurostrings” 3. travnja održalo koncerte u Varaždinu, Karlovcu, Križevcima, Osijeku, Mariji Bistrici, Zaprešiću, Novskoj i Velikoj Gorici.

Zagreb Guitar Festival | Autor :

“Ponosni smo i sretni što smo kroz festival pružili priliku za nastupe mladim i nadarenim hrvatskim umjetnicima. Naš festival osmišljen je kao cjelodnevni event prilikom kojeg posjetitelji imaju priliku učiti od najboljih glazbenika i veseliti se na inspirativnim gitarističkim koncertima”, istaknula je Ružica Gelo Ciglenečki, organizatorica Zagreb Guitar Festivala.

Uz izvrsne koncerte, ovogodišnji festival, koji je sufinanciran sredstvima iz europskih fondova, ponudio je i raznolike majstorske radionice koje su se održavale od 4. do 6. travnja u Muzeju Mimara na temu gitare, ali i kulturnog poduzetništva te načinu osiguravanja sredstava u području kulture. Takvim pristupom Zagreb Guitar Festival doprinosi širenju koncertne publike, multikulturalnom povezivanju i razvoju kulturnog marketinga koji za krajnji cilj imaju promociju lijepe glazbe, potvrdu kulturnog iskustva te dodatnu promociju grada Zagreba kao jednog od kulturnih centara Europe.

The Garden - Richard Ayres Muzički biennale Zagreb Grad, prostor, glazba, zvuk
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati