Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnički izričaj

Ovogodišnji Zagreb Guitar Festival okupio rekordan broj posjetitelja

Zagreb Guitar Festival
08.04.2019.
u 13:10

Završeno je peto izdanje Zagreb Guitar Festivala koji je glavni grad Hrvatske na tjedan dana pretvorio u europsku prijestolnicu kulture i dobre glazbe

Peti Zagreb Guitar Festival okupio je više od 5 tisuća posjetitelja i zaljubljenika u kvalitetnu glazbu i klasični umjetnički izričaj i time nanovo potvrdio kako gitara u Hrvatskoj ima svoju publiku.

Tijekom tjedan dana festivala, koncerti u Mimari i Hotelu Westin bili su raspodijeljeni po žanrovima pa je tako fokus ovogodišnjeg Zagreb Guitar Festivala bio na južnoameričkim ritmovima poput tanga, sambe i flamenca koji su se izmjenjivali svakog dana trajanja festivala. Posjetitelji su tako imali priliku slušati najbolje svjetske gitariste na ‘Gipsy night’, ‘Brazilian night’, ‘Flamenco night’, ‘Classical night’ i ‘Eurostrings night’ večerima.

U apsolutnu zvijezdu festivala prometnuo se virtuoz Yamandu Costa koji je nastupio u sklopu ‘Brazilian nighta’. Radi se o strastvenom gitaristu koji svira tradicionalnu brazilsku gitaru sa sedam žica te dinamički u svojem stvaralaštvu miješa brazilsku tradicionalnu glazbu s tangom i flamencom. Publiku je oduševio i nastup braće Assad pred kojima je izvedena kompozicija The Walls koja simbolizira rušenje Berlinskog zida, a kod publike je izazvala stajaće ovacije.

U sklopu festivala s ciljem dodatnog populariziranja i približavanja gitare publici organiziran je i projekt “Gitarom po Hrvatskoj”. Tako je 10 mladih europskih pobjednika gitarističkih natjecanja okupljenih u platformi klasične gitare “Eurostrings” 3. travnja održalo koncerte u Varaždinu, Karlovcu, Križevcima, Osijeku, Mariji Bistrici, Zaprešiću, Novskoj i Velikoj Gorici.

“Ponosni smo i sretni što smo kroz festival pružili priliku za nastupe mladim i nadarenim hrvatskim umjetnicima. Naš festival osmišljen je kao cjelodnevni event prilikom kojeg posjetitelji imaju priliku učiti od najboljih glazbenika i veseliti se na inspirativnim gitarističkim koncertima”, istaknula je Ružica Gelo Ciglenečki, organizatorica Zagreb Guitar Festivala.

Uz izvrsne koncerte, ovogodišnji festival, koji je sufinanciran sredstvima iz europskih fondova, ponudio je i raznolike majstorske radionice koje su se održavale od 4. do 6. travnja u Muzeju Mimara na temu gitare, ali i kulturnog poduzetništva te načinu osiguravanja sredstava u području kulture. Takvim pristupom Zagreb Guitar Festival doprinosi širenju koncertne publike, multikulturalnom povezivanju i razvoju kulturnog marketinga koji za krajnji cilj imaju promociju lijepe glazbe, potvrdu kulturnog iskustva te dodatnu promociju grada Zagreba kao jednog od kulturnih centara Europe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije