Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzički biennale Zagreb

Grad, prostor, glazba, zvuk

The Garden - Richard Ayres
Foto: MBZ
1/4
05.04.2019.
u 13:47

U subotu otvara se 30. po redu Muzički biennale Zagreb. Programski fokus ovog izdanja je na temi - grad, prostor, glazba, zvuk.

Jubilarno 30. izdanje Muzičkog biennalea Zagreb započinje u subotu, a trajat će sve do 13. travnja. MBZ posvećen je novoj glazbi svih žanrova, a festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. 

Festival će se održavati na više lokacija u gradu, pa i na ulicama, od jutra do kasno u noć. Na svečanom otvorenju u Kinu Europa u 20 sati, imat ćete priliku čuti London Sinfoniette, koji će izvesti djelo poznatog suvremenog skladatelja Richarda Ayresa pod nazivom The Garden, za solo pjevača, ansambl, elektroniku i video. Nastup u kinu Europa bit će tek druga izvedba ovog multimedijalnog djela. 

Nakon kina Europa, svakako prošećite do Laube, gdje će od 22 sata Daniel Brandt, Jan Brauer i Paul Frick s projektom BBF Ensemble kombinirati akustične instrumente i elektroniku kako bi stvorili minimal techno i dance zvuk i ugođaj pravog berlinskog elektro partyja. 

Idućih dana, osim koncertnih izvedbi, očekuje vas i nekonvencionalan umjetnički program. Već sutra od 11 sati možete sresti Ratka Vojteka i Matka Brekala na glazbenoj šetnji pored KIC-a. Projekt ove dvojice umjetnika između je performansa i socijalnog eksperimenta - odlučili su svoju glazbu izložiti nasumičnoj publici i slučajnim prolaznicima, kako bi izazvali reakcije koje će se prenositi online streamingom.

Prolazite li pored Galerije Greta, naići ćete na zanimljive instalacije - sonične bicikle. Projekt je to glazbene umjetnice i skadateljice Kaffe Matthews koja je s kolegom Daveom Griffithsom osmislila bicikl na koji su sprijeda montirana dva zvučnika, a straga GPS i Raspberry Pi uređaj. Sonični bicikl ovisno o lokaciji i brzini pedaliranja reproducira odabrane zvukove, pretvarajući bilo koji prostor u pravu koncertnu dvoranu. Zagrebačka varijatna soničnog bicikla nastala je u suradnji s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge, koje su na radionici s Kaffe Matthews stvarale zvučnu bazu za bicikl. 

Jedan od programskih blokova ovogodišnjeg MBZ-a posvećen je legendarnom nastupu Johna Cagea na Biennaleu 1985. godine. Tada je održana najpoznatija izvedba na Muzičkom biennaleu Zagreb, svjetska premijera Cageove skladbe "A collection of Rocks". 

Audiovizualni umjetnik i suradnik Johna Cagea, Brian McClure će u svom nastupu kombinirati 16-milimetarski projektor i zvučne efekte. Njegovu izvedbu možete pogledati u nedjelju u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centruTaylor Deupree, priznati  umjetnik zvuka i predvodnik suvremene eksperimentalne elektronske glazbe nastupit će u Laubi u ponedjeljak u 22 sata. Deupree u svom se glazbenom istraživanju bavi glitchevima, točnije kratkim spojevima, kako u tehnološkim sustavima tako i u ljudskoj percepciji. U utorak, 9. travnja, u Muzeju Suvremene umjetnosti možete isprobati instalaciju "Play a Listen" Alexa Mendizabala u obliku čepića za uši, oblikom sličnim školjkama, a svaki je kalibriran na određenim rezonancijama. Još jednu Mendizabalovu instalaciju možete vidjeti i čuti u Koncertnoj dvorani Lisinski idući četvrtak od 17 sati. Instalacija pod nazivom "Soap opera" je koncertna instalacija s balonima, bocama s malo vode i sapuna te membranama. 

Čitav bogati program 30. Muzičkog biennalea Zagreb možete pronaći na web stranici mbz.hr.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije