Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Objavljena prva skica zagrebačkog Manhattana, arhitekti: Ovo je protivno GUP-u!

Skica je dio poziva arhitektima da sudjeluju u natječaju protivno GUP-u i Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza, ističe Društvo arhitekata Zagreb
25. ožujka 2019. u 19:09 24 komentara 4631 prikaza
Zagrebnački Manhattan
Foto: Društvo arhitekata Zagreb
Pogledajte galeriju 1/3

Društvo arhitekata Zagreb objavilo je prvu skicu zagrebačkog Manhattana koji bi se trebao graditi u Novom Zagrebu između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara.
 

Burj Khalifa Gradili i Burj Khalifu Zagrebački Manhattan radit će tvrtka koja već gradi Beograd na vodi

Prema onome što se vidi na skici, zagrebački arhitekti nisu zadovoljni.

– Skica je dio poziva arhitektima da sudjeluju u natječaju protivno GUP-u i Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza – objavili su na svojim stranicama.

Naime, tvrtka Ex-development iz Dubaija objavila je javni natječaj za projekt Promatračkog tornja na prostoru Hipodroma u Zagrebu.

– Natječaj je raspisan na parceli na kojoj se nalazi Hipodrom, u vlasništvu Grada Zagreba, nije jasno da li raspisivač za isti ima odobrenje vlasnika, a nije definiran naručitelj niti ocjenjivački sud – objašnjava Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) te ističu kako se prema skici može zaključiti da se prostor planira izvan stvarnog konteksta zagrebačkog okruženja.

Zagrebnački Manhattan | Autor : Društvo arhitekata Zagreb Foto: Društvo arhitekata Zagreb

NOVI PROJEKT Bandić: U Novom Zagrebu bit će novi Manhattan

– Prva građevina za koju se traži projektno rješenje postavlja se na hipodromsku stazu i inundaciju Save. Time se prve građevinske aktivnosti baziraju na prostorima koji se trebaju posljednji popunjavati, tek nakon što se napravi urbana regeneracija Velesajamskog prostora. Planirana interna organizacija uklanja najmanje tri objekta spomeničke vrijednosti na prostoru Velesajma (Talijanski, Čehoslovački i Vitićev paviljon) što je potpuno neprihvatljivo. Također, negira se unutarnja aleja Velesajma koja je položena istok-zapad i ima visokovrijednu ambijentalnu i krajobraznu vrijednost. Cijela intervencija prikazana na ovoj skici negira zaštićeni sklop Velesajma kao kulturno-povijesne cjeline – ističe DAZ.

Zagrebnački Manhattan | Autor : Društvo arhitekata Zagreb Foto: Društvo arhitekata Zagreb

Kažu kako povezivanje s okolnim prostorom zelenila nije ispravno planirano.

– Zelenilo se prema Bundeku spaja na mjestu gdje se neminovno mora ići preko Avenije Većeslava Holjevca, dok bi odmakom na sjever kontakt mogao biti ostvaren ispod nadvožnjaka kojim se Avenija Većeslava Holjevca penje na Most Slobode, ili južnije na raskršću. Na južnoj strani planiranog zahvata zelenilo se dijagonalno spaja s Parkom Mladenaca, dok se stvarni spojevi pothodnicima ispod Avenije Dubrovnik nalaze zapravo neposredno istočnije i zapadnije od ovog rješenja. Sudeći po ovoj skici zelenilo se planira u minimalnom obimu – pojašnjavaju arhitekti.

Milan Bandić Denis Derk Vizije zagrebačkog sultana nemaju kraja (a ni početka)

Smatraju kako i povezivanje s prometnom infrastrukturom nije ispravno planirano.

– Vidljivo je da se nova prometnica sjever-jug unutar projekta iscrtava tako da se uopće ne nastavlja na prometnice u Sigetu, dok se nova dijagonalna prometnica potpuno neartikulirano postavlja tako da traži velike intervencije unutar Velesajma. Unutarnja organizacija trgova ne prati matricu Velesajma, a naznačena premalena kružna tramvajska linija nije nikakav dobitak za ukupnu funkcionalnost javnog prijevoza u gradu. Skicom se ne promatra realna potreba izgradnje dodatnih mostova za povezivanje dijelova Grada preko Save, i potrebna jača prometna mreža na tom dijelu – napominju.

VIDEO Cijene taksija u Zagrebu

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • DarkLord:

    I vec opet protiv, a jos nije ni pocelo. HR banana drzava. Nema nam spasa.

  • pofuk_alo:

    Paviljoni na Velesajmu imaju spomeničku vrijednost? Ma dajte, molim vas.

  • iron.hide.54966:

    Protivno je gupu i zdravom razumu mnoge zgrade koje niču po Zagrebu ko gljive poslije kiše pa ništa.